Zelenina

ALOO PURI

  • 500g brambor 
  • 1 lžíce ghee 
  • 1 lžička tmavého hořčičného semínka 
  • ½ lžičky římského kmínu 
  • 10 curry listů 
  • 3 čerstvé zelené chilli papričky 
  • ¼ lžičky asafoetida (čertovo lejno) 
  • 1 středně velká cibule 
  • 1 lžíce zázvorovo česnekové pasty 
  • 50g mandlí 
  • ½ lžičky kurkumy 
  • 1 lžička mletého chilli 
  • 1 lžička mletého koriandru 
  • 1 lžíce tamarindové pasty 
  • 1 lžíce jaggery 
  • 400g rajčatového pyré
  • Sůl dle chuti 
  • Svazek čerstvého koriandru 

Mandle namočte na několik hodin do vlažné vody a poté je rozmixujte na hladkou pastu. Brambory oloupejte a nakrájejte na malé kousky.

V hluboké pánvi nebo kastrolu rozehřejte ghee a nechejte na něm rozvonět římský kmín, hořčičné semínko a curry listy, poté přijdete podélně rozkrojené chilli papričky, čertovo lejno a nadrobno pokrájenou cibuli. Jakmile cibule zesklovatí, vmíchejte k ní zázvorovo-česnekovou a mandlovou pastu a za stálého míchání společně zhruba dvě minuty restujte. Do tohoto základu přidejte mleté koření - kurkumu, koriandr a chilli, tamarindovou pastu a jaggery, promíchejte, a nakonec zalijte rajčatovým pyré. Takhle nechejte společně na malé teplotě vařit zhruba 15 minut až celá směs ztratí svoji syrovou chuť a zredukuje zhruba o třetinu. V této chvíli vložte na kousky pokrájené brambory, zalijte 500ml vody a pořád na nižší teplotě vařte do úplného změknutí brambor a zredukování omáčky, celé to bude trvat asi 30-40 minut. Pokud by omáčka zhoustla rychleji než změknou brambory, opět podlijte tochou vody. Nakonec přimíchejte velký svazek nakrájeného čerstvého koriandru a podle potřeby osolte. 

Podávejte se smaženými plackami puri. 

 

ALOO PURI