Jsme milovníci indické kuchyně a chceme se s vámi podělit o chutě, vůně a recepty a brzo i o kořenící směsi a pasty.
Určitě už jste viděli nebo sami zažili servírování indického jídla na dělených talířích nebo na velkém tácu plném malých mističek. Říká se tomu THALI. Thali je několik druhů jídel v malých porcích a ač to možná vypadá tak, že je to celé seskládané bez ladu a skladu nebo že je servírované něco, co zbylo, opak je pravdou! Sestavení thali má svá pravidla a každé z jídel má v této sestavě svůj smysl. Sestavuje se většinou z polévky, curry, sabzi, několika příloh, chutney, zeleniny a dezertu nebo ovoce.
Aktuálně je léto a velmi horké počasí, a proto jsem thali sestavila z jídel, která ochlazují. Celé menu, vybraná jídla a použité koření vychází z ajurvédy, ale není to žádné striktní ajurvédské stravování, pouze inspirace s využitím základního rozdělení ajurvédských surovin.
Důležité je se také řídit sezonností potravin, takže z ovoce, které ochlazuje, jsem zvolila mango, ze zeleniny okru a okurku, luštěniny s chladivým účinkem pak zastupuje cizrna….a tak dál. Sestavení thali je prostě tak trošku puzzle, ale na druhou stranu to zase není žádná věda. A navíc to fakt krásně vypadá a můžete naráz ochutnat víc jídel.
Takže pojďme na to, z čeho se skládá to moje letní organizmus ochlazující thali. (prokliknutím přejdi na recept)
Hlavními jídla
Přílohy
Ostatní
Hlavním jídlem v mém letním thali je kadhi s hnědou cirznou. Kadhi je omáčka z jogurtu, cizrnové mouky a koření. Je to jídlo velmi jednoduché a rychlé na přípravu a zároveň chuťově výborné. Kadhi můžete dělat v mnoha různých variacích, přidat do něj místo cizrny jinou luštěninu nebo libovolnou zeleninu a asi nejznámější variantou je punjabi kadhi, ve kterém jsou nakrájené kousky brambor a pakory z cibule a špenátu. Na svuj recept jsem náležitě pyšná a nejdete ho tady
KALA CHANA KADHI
Všechny ingredience (kromě cizrny) smíchejte v blenderu nebo tyčovým mixérem do hladka. Výsdledem bude řídká směs, kterou nechejte půl hodiny odležet.
Směs vlijte do hlubší pánve, při nízké teplotě a za častého míchání provařujte. Směs začne díky cizrnové mouce houstnout, znovu ji rozřeďte trochou vody a opět vařte. Kadhi ochutnejte a pokud cítíte ještě „syrovou“ mouku, opakujte rozředění a vaření tak dlouho, až bude kadhi kompletně uvařené.
Cizrnu propláchněte pod tekoucí vodou, přidejte do kadhi (jogurtovo cizrnové směsi) a za stálého míchání prohřejte.
Servírovat můžete posypané smaženou cibulkou.