CHAPATI

CHAPATI

 

  • 180 g celozrnné mouky „Atta“ (a trocha navíc na práci s těstem) 
  • 1/2 lžičky soli 
  • 1/2 lžíce oleje 
  • Cca 150 ml vlažné vody 
  • ghee

 

V míse smíchejte mouku, sůl a olej. Poté začněte po troškách přilívat vodu a postupně pečlivě promíchávejte. Nejdříve se vám z mouky začnou dělat takové jakoby „žmolky“, jak budete postupně přilívat vodu, začne se tvořit těsto. Množství vody závisí na druhu a vysušení mouky, proto vodu přilívejte postupně až vytvoříte měkké nelepivé těsto. Místu s těstem přikryjte utěrkou nebo překryjte fólií a nechejte půl hodiny odpočívat při pokojové teplotě. 

Odpočaté těsto ještě jednou propracujte a pak jej rozdělte na 4 kousky, každý z nich by měl mít okolo 60 gramů. Z každého kousku vytvarujte kuličku, která by měla velikostí zhruba odpovídat golfovému míčku. Tu pak dlaní na podložce rozmáčkněte na silnější placičku, a pak ji poprašte moukou. 

Připravené placičky rozválejte na tenkou kulatou placku. 

Placku oprašte od přebytečné mouky a dejte na opéct na rozpálenou pánev. Po chvilce placku obraťte na druhou stranu. Při opékání se na placce začnou dělat malé „puchýřky“, ty utěrkou nebo obracečkou opatrně zatláčejte zpět na pánvičku. Jakkoliv to zní nelogicky, když budete „puchýřky“ zatláčet, chapati se bude o to víc nafukovat. Nejchutnější a nejvláčnější chapati jsou právě ty, které se při opékání nafouknou. Pokud se ale nepodaří, vůbec nevadí, i tak budou dobré. 

Chapati jsou hotové ve chvíli, kdy vidíte, že mouka už není syrová a na placce jsou malé hnědé flíčky.

Hned teplé je z jedné strany můžete potřít ghee. 

CHAPATI