Jsme milovníci indické kuchyně a chceme se s vámi podělit o chutě, vůně a recepty a brzo i o kořenící směsi a pasty.
Brambory, květák, mrkev a zelené fazolky nakrájejte na malé kosky, přidejte i hráček a vše společně uvařte v dostatečném množství vody do měkka.
Všechno koření (kromě amchoor) nechejte na suché horké pánvi rozvonět, po vychladnutí umelte na prášek a ke směsi vmíchejte i amchoor.
V hlubší pánvi rozehřejte ghee, přidejte římský kmín a ve chvíli, kdy začne vonět a ztmavne přidejte na drobno nakrájenou cibuli. Restujte do hněda a poté vmíchejte zázvorovo česnekovou pastu a ještě chvilku společně restujte. Vmíchejte na malé kousky nakrájenou zelenou papriku, pokud bude potřeba podlijte malým množstvím vody, často promíchávejte dokud paprika nezměkne. Poté přidejte rajčata společně s předem připravenou směsí koření, pečlivě zamíchejte a provařujte při mírné teplotě až do chvíle, kdy rajčata ztratí svoji syrovou chuť, celá směs zhoustne a začne se oddělovat od tuku. V té chvíli přidejte uvařenou zeleninu včetně vody, ve které se vařila. Opět vše promíchejte a provařujte, aby se spojily všechny chutě, zhruba 30 minut.
Celá směs má mít kašovitou konzistenci a tradičně se jí docílí tak, že se během celého vaření rozmačkává šťouchadlem na brambory. Mě se ale víc osvědčilo před koncem vaření použít tyčový mixér a směs opatrně, několika impulzy rozmixovat. Bhaji není úplně hladké, musí v něm zůstat malé kousky, takže mixujte opravdu jen krátce a opatrně.
Nakonec přidejte pár kapek citronové šťávy, osolte dle chuti a vmíchejte čerstvý koriandr. Na talíři poté posypte červenou cibulí a podávejte s pečivem pav
Typicky se na každou porci pav bhaji dávají ještě plátky másla, které se v horkém jídle rychle rozpustí a těsně před jídlem rozmíchají. Na mě je toto ale hodně mastné, takže já osobně to vynechávám. vy to ale klidně zkuste a uvidíte, která varianta vám bude vyhovovat víc.