NAN GOSHT

NAN GOSHT

  • 1kg jehněčího masa bez kosti 
  • 3 lžíce oleje
  • 2 červené cibule 
  • 2 lžíce zázvorovo česnekové pasty 
  • 2 čerstvé zelené chilli papričky 
  • 2 lžičky garam masala
  • 2 lžičky mletého koriandru 
  • 2 lžičky mletého římského kmínu 
  • 2 lžičky mletého kašmírského chilli 
  • ½ lžičky mletého chilli 
  • 1 lžička kurkumy 
  • 1 lžička mletého černého pepře
  • 400g konzervovaných krájených rajčat 
  • Voda nebo zeleninový vývar 
  • 250g cherry rajčat 
  • 100g jogurtu
  • 1 lžíce kasoori methi (pískavice řecké seno) 
  • Sůl 

 Jehněčí maso očistěte a nakrájejte na kostky. Cibuli nakrájejte na proužky. 

Na oleji nechejte rozvonět všechno celé koření – skořice, zelený i černý kardamom, římský kmín, hřebíček, pepř a bobkový list. Poté přidejte cibuli a nechejte restovat do zlatova. K této základní směsi vmíchejte nadrobno nakrájené čerstvé chilli papričky a zázvorovo česnekovou pastu a společně ještě malou chvíli zarestujte.

Přidejte všechno mleté koření – garam masala, koriandr, římský kmín, kašmírské chilli, chilli, kurkuma, pepř.

TIP: smíchejte si všechno koření bokem a přidejte k základní směsi naráz, tak předejdete spálení koření. 

 Koření rychle zarestujte a okamžitě přidejte krájená rajčata. Vše pečlivě promíchejte a nechejte zredukovat zhruba na polovinu původního objemu a na krajích se začne oddělovat od rajčat tuk. Přidejte maso a nechejte zprudka zatáhnout, zeslabte teplotu a zalijte vodou nebo vývarem tak, aby bylo maso úplně ponořené. Při nízké teplotě vařte do úplného změknutí masa, bude to trvat zhruba 1,5 hodiny podle druhu masa. Pokud by se tekutina vxyvařila, průběžně dolévejte další vývar/vodu tak, aby konzistence byla středně hustá. 

Jogurt metličkou rozmíchejte dohladka a společně s cherry rajčaty přidejte do curry, dle chuti osolte a dokořeňte řeckým senem a provařujte další půl hodiny. 

Podávejte s rýží nebo libovolným indickým chlebem, plackami

NAN GOSHT