WHOLE MUNG DAL MASALA

WHOLE MUNG DAL MASALA

  • 250g mungo fazolek
  • 3 lžíce oleje 
  • 2 bobkové listy
  • 1 lžička tmavých hořčičných semínek
  • cca 5 cm kousek skořice
  • ½ lžičky římského kmínu 
  • 1 cibule 
  • 200g konzervovaných krájených rajčat
  • 1 lžíce zázvorovo česnekové pasty 
  • 1/2 lžičky kurkumy 
  • 1 lžička mletého chilli 
  • 1 lžička mletého koriandru 
  • 1 lžička garam masala 
  • ¼ lžičky čertova lejna 
  • 3 hrnky vody nebo zeleninového vývaru
  • 1 lžíce pískavice řeckého sena
  • Sůl dle potřeby

Mungo fazole propláchněte, namočte je v dostatečném množství vody na minimálně 8 hodin. Poté opět propláchněte a odložte do dalšího použití

Na oleji nechejte rozvonět všechno celé koření – skořici, bobkové listy, hořčičná semínka a římský kmín. Ke koření přidejte nadrobno pokrájenou cibuli a restujte za občasného promíchání do zlatova. Přidejte zázvorovo česnekovou pastu, a ještě malou chvilku zarestujte. K této základní směsi přidejte všechno mleté koření – kurkumu, koriandr, garam masalu a čertovo lejno, promíchejte, a nakonec přidejte rajčata. Vše opět promíchejte a při nízké teplotě provařujte, dokud rajčata neztratí svoji syrovou chuť, zredukují se zhruba na polovinu a od směsi se začne oddělovat tuk. V té chvíli vmíchejte mungo fazole a zalijte je vodou nebo vývarem tak, aby sahala zhruba 5 cm nad ně. Při nízké teplotě vařte do úplného změknutí fazolí a až celé jídlo dostane krémovou konzistenci. 

Nakonec do dalu vmíchejte listy pískavice a dle chuti osolte a servírujte s rýží nebo chapati. 

 

WHOLE MUNG DAL MASALA