Jsme milovníci indické kuchyně a chceme se s vámi podělit o chutě, vůně a recepty a brzo i o kořenící směsi a pasty.
Batata vada
Cizrnovou mouku smíchejte s kurkumou, ajwain, chilli a solí a potom začněte pozvolna vlévat vodu a mícháním vytvořte středně husté těstíčko tak, aby v něm nebyly hrudky. Těstíčko nechejte zhruba 20 odležet.
Brambory uvařte ve slupce do měkka. Nechejte vychladnout na pokojovou teplotu, oloupejte a rozmačkejte na kaši (vůbec nevadí, pokud zůstanou menší kousky). V hlubší pánvičce rozehřejte olej a na něm nechejte rozvonět hořčičná semínka, curry listy a asafoetidu, po chvilce přidejte rozetřený česnek a na velmi drobno pokrájené chilli papričky. Vše malou chvilku restujte a poté přidejte brambory, vše pečlivě promíchejte a společně zhruba pět minut restujte. Odstavte ze zdroje tepla, nechejte chvilku vychladnou a vmíchejte čerstvý posekaný koriandr.
Jakmile bude mít bramborová směs pokojovou teplotu, rozdělte ji na 9 částí a z každé v rukou vytvarujte kuličku a poté ji lehce zmáčkněte tak, aby byla lehce zploštěná.
V hluboké pánvičce rozehřejte olej na 160 °C
Každou z bramborových kuliček obalte v těstíčku z cizrny a osmažte do zlatova.
Zbylé těstíčko pomocí lžičky nakapejte do oleje, osmažte a odpěňovačkou vyberte z oleje a nechejte na kuchyňské papírové utěrce odsát přebytečný tuk. Vytvoříte tak malé křupavé kousky.
Koriandrové chutney
Koriandr, chilli paprička a citronovou šťávu rozmixujte v blenderu. Pokud by směs byla příliš hustá a nešla rozmixovat, přidejte pár lžic vody.
Lasoon chutney (česnekové chutney)
Na oleji osmažte česnek do zlatova, přidejte arašídy, také je orestujte, a nakonec přidejte kokos. Za stálého míchání restujte až do zezlátnutí kokosu. V té chvíli odstraňte ze zdroje tepla a vmíchejte chilli a sůl. Jakmile směs vychládne, rozmixujte ji v blenderu a rozložte na pečící papír a nechejte lehce vyschnout.
Smažené chilli papričky
V rozpáleném oleji osmažte zhruba dvě minuty všechny chilli papričky a odložte stranou do dalšího použití.
Recept na PAV najdete tady
Jak vyrobit TAMARINDOVOU OMÁČKU se dozvíte zde.
Pav rozkrojte napůl, potřete obě strany máslem a na rozpálené pánvičce opečte dozlatova. Jednu stranu potřete tamarindovou omáčkou, druhou koriandrovým chutney. Na jednu polovinu vložte vada (osmažené bramborové kuličky), posypte česnekovým chutney a smaženými kousky z cizrnového těstíčka. Nahoru položte osmaženou chilli papričku a celé přiklopte druhou polovinou pav.