VADA PAV

VADA PAV

Batata vada 

  • 500g brambor (nejlépe varný typ C)
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžička tmavých hořčičných semínek
  • ¼ lžičky asafoetida 
  • 10 curry listů 
  • 3 stroužky česneku
  • 2 čersvé zelené chilli papričky
  • Menší svazek čerstvého koriandru
  • Sůl dle chuti 
  • 1 hrnek cizrnové mouky 
  • ½ lžičky kurkumy
  • 1 lžička ajwain
  • 1 lžička mletého chilli 
  • Sůl dle chuti
  • Vlažná voda 
  • Olej na hluboké smažení

 

Cizrnovou mouku smíchejte s kurkumou, ajwain, chilli a solí a potom začněte pozvolna vlévat vodu a mícháním vytvořte středně husté těstíčko tak, aby v něm nebyly hrudky. Těstíčko nechejte zhruba 20 odležet. 

Brambory uvařte ve slupce do měkka. Nechejte vychladnout na pokojovou teplotu, oloupejte a rozmačkejte na kaši (vůbec nevadí, pokud zůstanou menší kousky). V hlubší pánvičce rozehřejte olej a na něm nechejte rozvonět hořčičná semínka, curry listy a asafoetidu, po chvilce přidejte rozetřený česnek a na velmi drobno pokrájené chilli papričky. Vše malou chvilku restujte a poté přidejte brambory, vše pečlivě promíchejte a společně zhruba pět minut restujte. Odstavte ze zdroje tepla, nechejte chvilku vychladnou a vmíchejte čerstvý posekaný koriandr. 

Jakmile bude mít bramborová směs pokojovou teplotu, rozdělte ji na 9 částí a z každé v rukou vytvarujte kuličku a poté ji lehce zmáčkněte tak, aby byla lehce zploštěná.

V hluboké pánvičce rozehřejte olej na 160 °C

Každou z bramborových kuliček obalte v těstíčku z cizrny a osmažte do zlatova. 

Zbylé těstíčko pomocí lžičky nakapejte do oleje, osmažte a odpěňovačkou vyberte z oleje a nechejte na kuchyňské papírové utěrce odsát přebytečný tuk. Vytvoříte tak malé křupavé kousky. 

 

 Koriandrové chutney 

  • 1 větší svazek čerstvého koriandru 
  • 1 lžíce citronové šťávy 
  • 2 čerstvé zelené chilli papričky

Koriandr, chilli paprička a citronovou šťávu rozmixujte v blenderu. Pokud by směs byla příliš hustá a nešla rozmixovat, přidejte pár lžic vody. 

 

Lasoon chutney (česnekové chutney)

  • 1 lžíce oleje 
  • 20 stroužků česneku 
  • 1 hrnek  nepražených neloupaných arašídů
  • 1 hrnek strouhaného kokosu 
  • 2 lžíce mletého kašmírského chilli 
  • 1 lžička soli 

 Na oleji osmažte česnek do zlatova, přidejte arašídy, také je orestujte, a nakonec přidejte kokos. Za stálého míchání restujte až do zezlátnutí kokosu. V té chvíli odstraňte ze zdroje tepla a vmíchejte chilli a sůl. Jakmile směs vychládne, rozmixujte ji v blenderu a rozložte na pečící papír a nechejte lehce vyschnout. 

Smažené chilli papričky 

  • 9 čerstvých zelených chilli papriček
  • Olej na hluboké smažení (můžete použít olej, ve kterém se smažili vada) 

 V rozpáleném oleji osmažte zhruba dvě minuty všechny chilli papričky a odložte stranou do dalšího použití.

 

Recept na PAV najdete tady 

Jak vyrobit TAMARINDOVOU OMÁČKU se dozvíte zde. 

 

Pav rozkrojte napůl, potřete obě strany máslem a na rozpálené pánvičce opečte dozlatova. Jednu stranu potřete tamarindovou omáčkou, druhou koriandrovým chutney. Na jednu polovinu vložte vada (osmažené bramborové kuličky), posypte česnekovým chutney a smaženými kousky z cizrnového těstíčka. Nahoru položte osmaženou chilli papričku a celé přiklopte druhou polovinou pav. 

 

 

 

 

VADA PAV