TAMARIND SODA

TAMARIND SODA

  • 4 dl sody 
  • 1 limeta 
  • menší svazek máty
  • 1 lžička černé soli 
  • ½ lžičky mletého chilli 
  • špetka mletého kardamomu 
  • led

Pokud používáte jaggery vcelku, nejdříve ho rozrobte na menší části. Vložte do rendlíku, zalijte vodou a nechejte rozpustit. Jakmile se jaggery začne rozpouštět, začněte promíchávat, aby se cukrový rozvar nepřipaloval. Jakmile je jaggery úplně rozpuštěné, přidejte ke směsi tamarindovou pastu, pečlivě promíchejte, odstavte ze zdroje tepla a nechejte vychladnout na pokojovou teplotu. 

Do větší sklenice nebo nejlépe džbánku dejte lístky máty, šťávu z jedné limetky, černou sůl, chilli a kardamom a vše muddlerem (palička na drcení surovin přímo ve sklenici, znáte třeba z přípravy mojita) nebo jakýmkoliv jiným podobným drtítkem (v nouzi lze klidně použít i obrácenou stranu vařečky) promíchejte a podrťte. Do sklenice nakonec přidejte předem připravenou směs tamarindu a jaggery, zalijte sodou a promíchejte. 

Do jednotlivých skleniček vložte několik kostek ledu, přes jemné sítko nalijte tamarindovou sodu a můžete podávat. 

Neindický, ale velmi chutný tip nakonec: 

Místo sody použijte tonic a sladko kyselou chuť obohatíte ještě o hořkost a získáte tím naprosto originální drink, já na něm „ujíždím“ celé letošní léto 😃

 

TAMARIND SODA