Jsme milovníci indické kuchyně a chceme se s vámi podělit o chutě, vůně a recepty a brzo i o kořenící směsi a pasty.
Pokud používáte jaggery vcelku, nejdříve ho rozrobte na menší části. Vložte do rendlíku, zalijte vodou a nechejte rozpustit. Jakmile se jaggery začne rozpouštět, začněte promíchávat, aby se cukrový rozvar nepřipaloval. Jakmile je jaggery úplně rozpuštěné, přidejte ke směsi tamarindovou pastu, pečlivě promíchejte, odstavte ze zdroje tepla a nechejte vychladnout na pokojovou teplotu.
Do větší sklenice nebo nejlépe džbánku dejte lístky máty, šťávu z jedné limetky, černou sůl, chilli a kardamom a vše muddlerem (palička na drcení surovin přímo ve sklenici, znáte třeba z přípravy mojita) nebo jakýmkoliv jiným podobným drtítkem (v nouzi lze klidně použít i obrácenou stranu vařečky) promíchejte a podrťte. Do sklenice nakonec přidejte předem připravenou směs tamarindu a jaggery, zalijte sodou a promíchejte.
Do jednotlivých skleniček vložte několik kostek ledu, přes jemné sítko nalijte tamarindovou sodu a můžete podávat.
Neindický, ale velmi chutný tip nakonec:
Místo sody použijte tonic a sladko kyselou chuť obohatíte ještě o hořkost a získáte tím naprosto originální drink, já na něm „ujíždím“ celé letošní léto 😃