Jsme milovníci indické kuchyně a chceme se s vámi podělit o chutě, vůně a recepty a brzo i o kořenící směsi a pasty.
Náplň:
„Pani“ – koriandrové kořeněná voda:
V pánvi rozehřejte zhruba třícentimetrovou vrstvu oleje na vyšší teplotu. Vložte do něj puri a jakmile se na jedné straně nafoukne, obraťte je a okamžitě se nafoukne i na druhé straně. V té chvíli ho vyndejte. Nesmažte puri dlouho, nemělo by zhnědnout. Osmažené puri odložte na papírovou kuchyňskou utěrku, která pomůže odstranit přebytečný tuk.
Tip: smažte naráz pouze 2-3 puri, abyste je zvládli včas otáčet a vyndat o oleje dřív, než se přesmaží.
Na přípravu náplně uvařte brambory ve slupce do měkka, nechejte je vychladnout na pokojovou teplotu, oloupejte a rozmačkejte. K rozmačkaným bramborám přidejte mleté chilli, římský kmín, garam masalu a osolte. Vše pečlivě promíchejte a poté přidejte hnědou cizrnu, nadrobno nakrájenou cibuli, nasekaný koriandr a semena granátových jablek. Opatrně promíchejte a odložte stranou do dalšího použití.
Na pani (kořeněnou vodu) rozmixujte koriandr, mátu, zázvor, čerstvé chilli tamarindovou pastu, jaggery s malou trochou vody. Přes sítko propasírujte do větší mísy, přidejte římský kmín, sůl a chaat masalu a celou tuto směs zalijte 3dl vody. Promíchejte a přidejte několik kostek ledu a boondi (drobné křupavé kuličky vyrobené z těsta z cizrnové mouky, smažené v rozpáleném oleji)
Pani puri se servíruje tak, že ve vrchní straně puri palcem uděláte díru, lžičkou vložíte bramborovou náplň a celé puri namočíte a naplníte pani – kořeněnou vodou a celé puri vložíte do úst.