PANI PURI

PANI PURI

  • 50 ks puri (koupíte běžně v asijských obchodech) 
  • olej na hluboké smažení

 

Náplň: 

  • 400g brambor 
  • 100g vařené hnědé cizrny
  • 100g semen granátových jablek
  • 1 lžička mletého chilli 
  • ½ lžičky mletého římského kmínu 
  • ½ lžičky chaat masala
  • ½ lžičky černé soli 
  • ½ lžičky soli 
  • Malý svazek čerstvého koriandru 
  • 1 červená cibule 

 

„Pani“ – koriandrové kořeněná voda:

  • velký svazek čerstvého koriandru
  • menší svazek čerstvé máty
  • 2 čerstvé zelené chilli papričky
  • zhruba 3cm kousek zázvoru 
  • 1 lžíce tamarindové pasty 
  • 3 lžíce jaggery 
  • 1 lžička mletého římského kmínu 
  • 1 lžička chaat masala
  • 1 lžička černé soli
  • volitelné: boondi, kostky ledu

V pánvi rozehřejte zhruba třícentimetrovou vrstvu oleje na vyšší teplotu. Vložte do něj puri a jakmile se na jedné straně nafoukne, obraťte je a okamžitě se nafoukne i na druhé straně. V té chvíli ho vyndejte. Nesmažte puri dlouho, nemělo by zhnědnout. Osmažené puri odložte na papírovou kuchyňskou utěrku, která pomůže odstranit přebytečný tuk. 

Tip: smažte naráz pouze 2-3 puri, abyste je zvládli včas otáčet a vyndat o oleje dřív, než se přesmaží. 

Na přípravu náplně uvařte brambory ve slupce do měkka, nechejte je vychladnout na pokojovou teplotu, oloupejte a rozmačkejte. K rozmačkaným bramborám přidejte mleté chilli, římský kmín, garam masalu a osolte. Vše pečlivě promíchejte a poté přidejte hnědou cizrnu, nadrobno nakrájenou cibuli, nasekaný koriandr a semena granátových jablek. Opatrně promíchejte a odložte stranou do dalšího použití. 

Na pani (kořeněnou vodu) rozmixujte koriandr, mátu, zázvor, čerstvé chilli tamarindovou pastu, jaggery s malou trochou vody. Přes sítko propasírujte do větší mísy, přidejte římský kmín, sůl a chaat masalu a celou tuto směs zalijte 3dl vody. Promíchejte a přidejte několik kostek ledu a boondi (drobné křupavé kuličky vyrobené z těsta z cizrnové mouky, smažené v rozpáleném oleji) 

 Pani puri se servíruje tak, že ve vrchní straně puri palcem uděláte díru, lžičkou vložíte bramborovou náplň a celé puri namočíte a naplníte pani – kořeněnou vodou a celé puri vložíte do úst. 

 

PANI PURI