MASALA DOSA

MASALA DOSA

  • 400g brambor (nejlépe varný typ C) 
  • 70g kešu ořechů 
  • 1 vrchovatá lžíce ghee
  • 1 lžička tmavých hořčičných semínek 
  • 1/2 lžičky římského kmínu 
  • 10 curry listů 
  • 2 lžíce chana dal 
  • 2 středně velké cibule 
  • 1 zelená chilli paprička 
  • 1 lžíce zázvorovo-česnekové pasty (nebo stejné množství nastrouhaného zázvoru a česneku) 
  • ½ lžíčky kurkumy 
  • 1/4 lžičky asafoetida (čertovo lejno) 
  • Sůl

Brambory ve slupce uvařte do měkka, oloupejte a pokrájejte na malé kousky a nebo klidně jen rozmačkejte vidličkou. Kešu ořechy dejte na malý plech a pečte na 180°C do zlatova. Bude to trvat zhruba 10 minut. Chana dal namočte na půl hodiny do vlažné vody, potom sceďte a osušte. 

Na hlubší pánvi rozpusťte ghee, přidejte do něj římský kmín, hořčičná semínka, curry listy a osušený chana dal a nechejte je chvilku rozvonět. Poté přidejte nadrobno pokrájené cibule a chilli papričku a smažte do zlatova. Přimíchejte zázvorovo-česnekovou pastu, kurkumu a asafoetidu, pečlivě promíchejte a po 2-3 minutách k celé této směsi vmíchejte brambory. Za občasného promíchání asi pět minut opékejte. Nakonec rozmačkejte šťouchadlem na brambory, nemusíte úplně na kaši, nechejte i malé kousky. Do této směsi brambor vmíchejte opečené ořechy a podle potřeby osolte. 

Tato směs se podává společně s plackami dosa. Buďto jako příloha nebo jí můžete placky dosa plnit. 

MASALA DOSA