Jsme milovníci indické kuchyně a chceme se s vámi podělit o chutě, vůně a recepty a brzo i o kořenící směsi a pasty.
Brambory ve slupce uvařte do měkka, oloupejte a pokrájejte na malé kousky a nebo klidně jen rozmačkejte vidličkou. Kešu ořechy dejte na malý plech a pečte na 180°C do zlatova. Bude to trvat zhruba 10 minut. Chana dal namočte na půl hodiny do vlažné vody, potom sceďte a osušte.
Na hlubší pánvi rozpusťte ghee, přidejte do něj římský kmín, hořčičná semínka, curry listy a osušený chana dal a nechejte je chvilku rozvonět. Poté přidejte nadrobno pokrájené cibule a chilli papričku a smažte do zlatova. Přimíchejte zázvorovo-česnekovou pastu, kurkumu a asafoetidu, pečlivě promíchejte a po 2-3 minutách k celé této směsi vmíchejte brambory. Za občasného promíchání asi pět minut opékejte. Nakonec rozmačkejte šťouchadlem na brambory, nemusíte úplně na kaši, nechejte i malé kousky. Do této směsi brambor vmíchejte opečené ořechy a podle potřeby osolte.
Tato směs se podává společně s plackami dosa. Buďto jako příloha nebo jí můžete placky dosa plnit.