KEEMA SAMOSA

KEEMA SAMOSA

 

  • 400g mletého hovězího masa 
  • 2 lžíce oleje 
  • 2 čerstvé zelené chilli papričky 
  • 2 červené cibule
  • 1 lžíce zázvorovo česnekové pasty 
  • 1 lžička chilli pasty 
  • ½ lžičky kurkumy 
  • 1 lžička mletého koriandru 
  • 1 lžička garam masala 
  • 1 lžička soli
  • Na dhungar: 
  • 3 malé kousky uhlí
  • 1 lžíce ghee
  • Na těsto: 
  • 350 g hladké mouky 
  • 4 lžíce rozpuštěného ghee 
  • 1 lžička Ajwain
  • 1 lžička soli 
  • Voda 
  • Olej na smažení

Příprava těsta: ve větší míse smíchejte mouku, ghee, sůl a ajwain a poté postupným přiléváním vody vypracujte pevné pružné těsto. Těsto opravdu dobře a pečlivě propracujte a odložte přikrté na půl hodiny stranou. 

Mezitím si připravte náplň z mletého masa. Na oleji orestujte na drobno pokrájené červené cibule a zelené chilli papričky, poté přidejte zárvorovo česnekovou a chilli pastu a za stálého promíchávání ještě chvilku restujte. Vmíchejte všechno mleté koření a maso a za občasného promíchání maso restujte až bude maso hotové. Úplně nakonec dle chuti osolte. 

Náplň dostane skvělou zauzenou chuť, pokud použijete takzvanou metodu Dhungar. Do malé kovové misky dejte uhlíky a pomocí flambovací pistole je nahřejte. Pánev s masem odstavte ze zdroje tepla, masovou směs v ní odsuňte ke krajům tak, aby uprostřed pánve vznikl prostor a do něj umístěte misku s uhlíky. Na rozžhavené uhlíky dejte lžíci ghee. Ghee začne okamžitě kouřit, pánev uzavřete pokličkou a nechejte takto 10 minut stát. Po této době misku s uhlíky vyjměte a masovou náplň nechejte vychladnout na pokojovou teplotu. 

 Předem připravené těsto rozdělte na 7 kusů (nakonec budete mít celkem 10 kusů samos). Každý z kousků vyválejte na tenkou placku, kterou nařežte do čtverce cca 15x15cm. Z odřezků opět vypracujte těsto, které bude stačit ještě na další tři samosy. Jakmile máte 10 kusů čtverců z těsta, každý z nich si pomyslně (nebo lehce naznačte nožem) rozdějte do kříže tak, aby vznikly čtyři stejné čtverce. Spodní pravý a horní levý čtverec nakrájejte na tenké proužky, ale tak, abyste je neodkrojily a zůstaly spojené s celým plátem. 

Na horní pravou bohatě pokryjte masovou náplní, přes kterou přeložte spodním levým čtvercem a po krajích prsty pevně utěsněte tak, aby náplň nemohla vytéct. 

Mřížku vytvoříte střídavým překládáním spodních a horních proužků. Začněte spodním krajním proužkem, který přeložte přes uzavřenou náplň. Potom stejně přeložte boční proužek….a tak pokračujte se všemi proužky. Nakonec konce přehněte přes spodní okraj a prsty opět upevněte. 

V hlubší pánvi rozehřejte olej na 160°C a samosy osmažte s obou stran dozlatova. Pokud bysste smažili na více stupňů a prudce, těsto by se neprosmažilo dobře a udělaly by se na něm bubliny, což není žádoucí. Proto smažte raději pozvolna. 

Samosy podávejte s libovolným chuney a nejlépe s indickým kořeněným čajem. 

KEEMA SAMOSA