Jsme milovníci indické kuchyně a chceme se s vámi podělit o chutě, vůně a recepty a brzo i o kořenící směsi a pasty.
Na těsto:
Na náplň:
Těsto vypracujte smícháním mouky, soli, ghee a vody. Vodu přidávejte postupně, dokud nezískáte pevné pružné těsto. Těsto nechejte zhruba 30 minut odpočinout.
Dýni oloupejte, vyjměte semínka a takto očištěnou dýni nakrájejte na menší kousky. Ty dejte na plech pokrytý pečícím papírem a pečte na 200°C až do změknutí dýně. Doba pečení závisí na velikosti kousků, já jsem pekla zhruba 45 minut.
Po upečení přemístěte dýni do větší misky a rozmačkejte ji vidličkou, přidejte všechno koření a pečlivě promíchejte.
Těsto rozdělte na devět částí a z každé z nich vytvořte kuličku a poté silnější placičku. Na tu vložte zhruba jednu lžíci směsi dýně s kořením a těsto uzavřete. Z každého takového „bochánku“ opatrně a lehce vyválejte placku zhruba půl centimetru silnou.
Pánev rozehřejte na maximum a vložte na ni parathu, nepoužívejte žádný tuk, paratha se peče nasucho. Po chvíli zkontrolujte a pokud se na spodní straně začaly dělat hnědé flíčky, placku obraťte. Vrchní (hotovou) stranu potřete rozpuštěným ghee a počkejte až bude hotová i spodní strana placky.
Stejným stylem připravte všechny přichystané placky.
Podávejte teplé společně s chutney nebo raitou.