Paratha s máslovou dýní

Paratha s máslovou dýní

 

Na těsto: 

  • 300g celozrnné pšeničné mouky (atta) 
  • ½ lžičky soli 
  • 1 lžíce rozpuštěného ghee
  • Vlažná voda na vypracování těsta 

Na náplň: 

  • 1 středně velká máslová dýně
  • 1 lžička mletého kašmírského chilli (nebo dle chuti) 
  • 1 lžička garam masala
  • 1 lžička mletého koriandru
  • ½ lžičky amchoor 
  • ½ lžičky mleté skořice 
  • ¼ lžičky mletého muškátového květu
  • ½ lžičky mletého pepře
  • 1 lžička soli 
  • ghee 

 

Těsto vypracujte smícháním mouky, soli, ghee a vody. Vodu přidávejte postupně, dokud nezískáte pevné pružné těsto. Těsto nechejte zhruba 30 minut odpočinout. 

Dýni oloupejte, vyjměte semínka a takto očištěnou dýni nakrájejte na menší kousky. Ty dejte na plech pokrytý pečícím papírem a pečte na 200°C až do změknutí dýně. Doba pečení závisí na velikosti kousků, já jsem pekla zhruba 45 minut. 

Po upečení přemístěte dýni do větší misky a rozmačkejte ji vidličkou, přidejte všechno koření a pečlivě promíchejte. 

Těsto rozdělte na devět částí a z každé z nich vytvořte kuličku a poté silnější placičku. Na tu vložte zhruba jednu lžíci směsi dýně s kořením a těsto uzavřete. Z každého takového „bochánku“ opatrně a lehce vyválejte placku zhruba půl centimetru silnou.  

Pánev rozehřejte na maximum a vložte na ni parathu, nepoužívejte žádný tuk, paratha se peče nasucho. Po chvíli zkontrolujte a pokud se na spodní straně začaly dělat hnědé flíčky, placku obraťte. Vrchní (hotovou) stranu potřete rozpuštěným ghee a počkejte až bude hotová i spodní strana placky. 

Stejným stylem připravte všechny přichystané placky. 

Podávejte teplé společně s chutney nebo raitou

 

 

Paratha s máslovou dýní