PANEER LABABDAR

PANEER LABABDAR

  • 2 lžíce ghee
  • 1 cibule 
  • 400g konzervovaných krájených rajčat 
  • 2 celé kašmírské chilli 
  • 50g kešu ořechů 
  • 1 lžíce zázvorovo česnekové pasty 
  • cca 4 cm kousek skořice 
  • 5 ks hřebíčku 
  • 5 ks zeleného kardamomu 
  • 1 lžička mletého koriandru 
  • ½ lžičky mletého chilli 
  • 1 lžička kurkumy 
  • 1 lžička garam masala
  • Cca 2 lžíce pískavice řecké seno 
  • 1 dl smetany 
  • Voda nebo zeleninový vývar
  • Sůl dle chuti

Kešu ořechy namočte na hodinu do vlažné vody, tu poté slijte a ořechy odložte stranou do dalšího použití. 

250g paneeru nakrájejte na středně velké kostky („na sousto“) a zbylý paneer nastrouhejte nahrubo. 

V hlubší pánvi nebo kastrolu rozehřejte 1 lžíci ghee, přidejte 2 celé kašmírské chilli, namočené ořechy a poté nadrobno nakrájenou cibuli a orestujte ji dozlatova. Poté vmíchejte zázvorovo česnekovou pastu a za stálého míchání vše ještě asi minutu restujte. Nakonec přidejte rajčata a nechejte je při nižší teplotě zredukovat zhruba na polovinu původního objemu. Bude to trvat zhruba půl hodiny, rajčata ztratí svoji syrovou chuť a na okrajích se od nich začne oddělovat tuk. Směs odstavte ze zdroje tepla, nechejte zchládnout a poté rozmixujte dohladka. 

Do stejné pánve, ve které jste dělali první základ, přidejte zbylé ghee, na něm nechejte rozvonět skořici, hřebíček a kardamom a poté vmíchejte rajčatovou směs. Ihned přidejte mletý koriandr, kurkumu, garam masalu a mleté chilli, vše promícjhejte, dle chuti osolte a při nízké teplotě nechejte 10 minut propojit všechny chutě

Poté omáčku rozřeďte vývarem nebo vodou na střední hustotu, vmíchejte nastrouhaný paneer a dochuťte listy pískavice. 

Úplně nakonec přidejte na kostky nakrájený paneer, opatrně promíchejte a nechejte prohřát. Jakmile jsou kostky paneeru v omáčce teplé, přilijte smetanu a podávejte s některou z indických placek, chapati nebo naan. 

PANEER LABABDAR