Jsme milovníci indické kuchyně a chceme se s vámi podělit o chutě, vůně a recepty a brzo i o kořenící směsi a pasty.
Kešu ořechy namočte na hodinu do vlažné vody, tu poté slijte a ořechy odložte stranou do dalšího použití.
250g paneeru nakrájejte na středně velké kostky („na sousto“) a zbylý paneer nastrouhejte nahrubo.
V hlubší pánvi nebo kastrolu rozehřejte 1 lžíci ghee, přidejte 2 celé kašmírské chilli, namočené ořechy a poté nadrobno nakrájenou cibuli a orestujte ji dozlatova. Poté vmíchejte zázvorovo česnekovou pastu a za stálého míchání vše ještě asi minutu restujte. Nakonec přidejte rajčata a nechejte je při nižší teplotě zredukovat zhruba na polovinu původního objemu. Bude to trvat zhruba půl hodiny, rajčata ztratí svoji syrovou chuť a na okrajích se od nich začne oddělovat tuk. Směs odstavte ze zdroje tepla, nechejte zchládnout a poté rozmixujte dohladka.
Do stejné pánve, ve které jste dělali první základ, přidejte zbylé ghee, na něm nechejte rozvonět skořici, hřebíček a kardamom a poté vmíchejte rajčatovou směs. Ihned přidejte mletý koriandr, kurkumu, garam masalu a mleté chilli, vše promícjhejte, dle chuti osolte a při nízké teplotě nechejte 10 minut propojit všechny chutě
Poté omáčku rozřeďte vývarem nebo vodou na střední hustotu, vmíchejte nastrouhaný paneer a dochuťte listy pískavice.
Úplně nakonec přidejte na kostky nakrájený paneer, opatrně promíchejte a nechejte prohřát. Jakmile jsou kostky paneeru v omáčce teplé, přilijte smetanu a podávejte s některou z indických placek, chapati nebo naan.