PANEER

PANEER

 

  • 3 litry mléka 
  • cca 1 dcl octa 

 

Mléko přiveďte k varu a jakmile začne vařit, vlijte do něj ocet, promíchejte a poté odstavte ze sporáku a nechejte zhruba pět minut odpočívat - sýr se vysráží a oddělí od syrovátky. 

Cedník vyložte hustým plátýnkem a sýřeninu přeceďte. Ještě v cedníku několikrát propláchněte teplou vodou. 

Poté je třeba sýr zatížit, aby získal pevnou konzistenci:

  • Ze sýřeniny vytvarujte požadovaný tvar, dejte mezi dvě prkýnka a na vrchní položte hrnec s vodou nebo jinou těžší nádobu, která hmotu zatíží. Nechejte zatížené nejméně hodinu. 
  • Použijte sýrařskou formu nebo jinou formu na sýr (např.Tescoma) 

 

Uskladnění paneeru: Paneer zabalte do potravinové folie a zamrazte Několik dní vydrží i v lednici ponořený v misce s vodou. Vodu musíte ale každý den měnit!  

PANEER