MRKVOVÁ HALVA

MRKVOVÁ HALVA

 

  • 300g mrkve 
  • 200ml mléka 
  • 150g khoya
  • 1 lžíce cukru 
  • 1/3 lžičky mletého kardamomu
  • 2 lžíce mandlí 
  • 2 lžíce pistácií 
  • 2 lžíce rozinek 

Mrkev očistěte, nastrouhejte nadrobno, vložte do hluboké pánve, mě osobně nejlépe vyhovuje wok. Zalijte mlékem a při nízké teplotě a za občasného promíchávání vařte, dokud se mléko úplně nevsákne do mrkve. Toto může trvat až hodinu, podle toho, při jaké teplotě vaříte. 

Jakmile je mléko vyvařené a na pánvi zbyla jen vlhká mrkvová hmota, přidejte k ní khoya, část ořechů a rozinek, oslaďte a přidejte i mletý koriandr. Opět pečlivě promíchejte a za stálého promíchávání provařujte ještě dalších pět minut. 

Vložte do misek, posypte zbytkem ořechů a rozinek a servírujte teplé nebo při pokojové teplotě. 

 

Můj tip: místo rozinek můžete použít sušené višně, které jí dodají jemně nakyslou chuť. A halwa vypadá velmi pěkně, pokud ji dekorujete sušenými květy. 

MRKVOVÁ HALVA