Jsme milovníci indické kuchyně a chceme se s vámi podělit o chutě, vůně a recepty a brzo i o kořenící směsi a pasty.
K výrobě Khoya budete potřebovat 3l plnotučného mléka a silnostěnnou hlubokou pánev nebo kastrol. A to je vše.
Příprava khoya je jednoduchá, i když velmi náročná na čas. Rozhodně vám ale doporučuji ji zkusit, protože dezerty z ní jsou velmi delikátní.
Mléko vlijte do kastrolu, nechejte přijít k varu, poté zeslabte teplotu na minimum a redukujte. Během vaření občas promíchávejte a škraloup z povrchu a ze stran kastrolu vmíchávejte do mléka. Mléko bude postupně houstnout. Čím hustější konzistence bude, tím častěji míchejte, ať se khoya nepřipálí.
Celý postup bude trvat zhruba 3 hodiny a výsledkem bude hustá nasládlá hmota s jemně oříškovou chutí. Khoyu nechejte vychladnout a uchovávejte zabalenou v potravinářské fólii.