KALA CHANA PANEER PULAO

KALA CHANA PANEER PULAO

  • 200g paneeru
  • 70g cizrnové mouky 
  • 1 lžička garam masaly 
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 1 lžička mletého kašmírského chilli 
  • ½ lžičky kurkumy
  • 1 lžička listů pískavice (kasoori methi) 
  • 1 lžička soli 
  • voda 
  • olej na smažení 

 

  • 3 lžíce oleje 
  • 1 lžička římského kmínu 
  • Cca 5cm kousek skořice 
  • 2 bobkové listy
  • 2 černé kardamomy
  • 2 čerstvé zelené chilli papričky
  • 1 červená cibule 
  • 1 lžíce zázvorovo česnekové pasty
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 lžička mletého chilli 
  • ½ lžičky na hrubo drceného pepře 
  • 4 rajčata 
  • 400g konzervované hnědé cizrny
  • menší svazek máty
  • 300g basmati rýže
  • svazek koriandru 

 

Basmati rýži důkladně properte a nechejte namočenou ve vodě (minimálně 30 minut) odležet. 

Cizrnovou mouku ve větší misce smíchejte se vším mletým kořením (garam masala, mletý římský kmín, mleté kašmírské chilli, kurkuma, pískavice) a solí. Poté postupným přiléváním vody vypracujte středně husté těstíčko. V něm obalte na kousky nakrájený paneer a ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje smažte do zlatova. Odložte na kuchyňkou papírovou utěrku, která pomůže odstranit přebytečný tuk a nechejte stranou do dalšího použití. 

V hrnci rozehřejte 3 lžíce oleje a nechejte na něm rozvonět římský kmín, skořici, bobkové listy a kardamom. Poté ke koření přidejte nadrobno nakrájené čerstvé chilli a na proužky nakrájenou červenou cibuli. Jakmile cibule zesklovatí, přidejte k ní zázvorovo česnekovou pastu a společně ještě chvilku restujte. Pak vmíchejte kurkumu, chilli a pepř, opět malou chvilku za stálého míchání zarestujte. K takto připravenému základu přidejte nadrobno nakrájená rajčata, vše promíchejte a nechejte rajčata vydusit na tuk. Jakmile se tuk od rajčat začne oddělovat přidejte cizrnu, kterou předtím důkladně properte. Dále vmíchejte nakrájené lístky máty a předem namočenou basmati rýži. Vše opět řádně promíchejte a zalijte vodou tak, aby dosahovala zhruba 1,5 nad rýži. Hrnec přikryjte pokličkou a při střední teplotě vařte do změknutí rýže. 

Dosolte dle potřeby a úplně nakonec opatrně, tak aby se nerozlámaly, vmíchejte smažené kousky paneeru a nasekaný koriandr. 

Podávejte s libovolnou raitou

KALA CHANA PANEER PULAO