XACUTI CHICKEN

XACUTI CHICKEN

  • 500g kuřecího masa bez kosti 
  • 1 lžíce citronové šťávy 
  • 1 lžíce zázvorovo česnekové pasty 
  • 1 lžička kurkumy 

Kořenící směs:

  • 5 celých sušených chilli pariček (nejlépe kašmírské chilli)
  • 1 badyán 
  • 1 lžíce celého černého pepře 
  • 1 lžíce semen koriandru 
  • 6ks hřebíčku 
  • cca 5 cm kousek skořice 
  • 1 muškátový květ 
  • 1 lžíce sezamových semen
  • 50g strouhaného kokosu 
  • 2 lžíce oleje 
  • 1 větší bílá cibule 

Omáčka: 

  • 2 lžíce oleje 
  • 1 bílá cibule 
  • 4 rajčata 
  • 200ml kokosového mléka 
  • Sůl 
  • čerstvý koriandr 

Kuře očistěte, nakrájejte na menší kousky, které dobře smíchejte se zázvorovo česnekovou pastou, kurkumou a citronovou šťávou. Zakryjte potravinovou fólií a nechejte několik hodin odležet. 

Na suché pánvi nechejte rozvonět všechno celé koření, poté přidejte sezam a kokos a za stálého míchání pražte až bude sezam s kokosem do zlatova. Celou směs nechejte vychladnout. 

Na oleji do hněda orestujte cibuli nakrájenou na proužky a také nechejte lehce zchládnout. Potom směs koření a kokosu i restovanou cibuli, společně s 300ml vody rozmixujte na hladkou pastu. Tu poté odložte do dalšího použití. 

V hluboké pánvi nebo v kastrolu rozehřejte olej a orestujte na něm nadrobno pokrájenou cibuli, přidejte na malé kousky nakrájená rajčata (můžete předem zbavit slupek. Slupku nařízněte a rajče vložte na chvíli do horké vody, poté oloupejte) a společně za občasného míchání restujte do změknutí rajčat. Ke směsi rajčat a cibule dejte namarinované maso a prudce ho nechejte zatáhnout. Potom přilijte 300ml vody a při nízké teplotě vařte pod pokličkou zhruba 10 minut. Po uplynutí této doby vmíchejte předem připravenou směs koření a kokosu, opět zalijte zhruba 300ml vody a vařte dalších 15 minut. Nakonec vmíchejte kokosové mléko, dle potřeby osolte a na úplný závěr přidejte nasekaný koriandr.

XACUTI CHICKEN