UTTAPAM

UTTAPAM

  • 200g rýže 
  • 100g urad dal 
  • 30g chana dal 
  • 1 lžička semen pískavice 
  • 600ml vody 
  • ½ lžičky soli 
  • Olej 
  • 1 žlutá paprika 
  • 2 větší rajčata 
  • 1 červená cibule 
  • Svazek čerstvého koriandru  

Urad dal a chana dal pořádně properte pod tekoucí vodou, dejte do větší mísy, přidejte semena pískavice a zalijte 350ml vlažné vody a nechejte nejméně osm hodin namáčet. Rýži také pečlivě properte, také dejte do větší misky, zalijte 250ml vlažné vody a nechejte 8 hodin namáčet. 

Po uplynutí této doby, přesuňte luštěniny i rýži, společně s vodou, ve které se namáčely, do mixéru, přidejte sůl a společně rozmixujte do hladka. Opět přendejte do mísy, přikryjte potravinovou fólií a nechejte dalších osm hodin fermentovat. 

Po uplynutí fermentace těsto promíchejte, konzistence by měla připomínat řidší palačinkové těsto. Takže pokud bude potřeba, těsto rozřeďte vodou na požadovanou hustotu. 

Papriku a cibuli nakrájejte na co nejmenší kostičky, z rajčat odstraňte dužinu a zbytek také pokrájejte na malinké kostičky, koriandr nasekejte najemno. Všechnu zeleninu v misce promíchejte.

Na smažení zvolte nepřilnavou nízkou pánev, ideálně pánev na palačinky, na které se vám placky budou perfektně dělat. Pánev rozehřejte na střední teplotu, pokapte pár kapkami oleje, naběračkou na ni nalijte těsto a krouživým pohybem rozlijte na tenko. Velikost placek uttapam je menší než u placek dosa, ideální průměr je okolo 15 cm anebo je můžete dělat ještě menší, a v tom případě je dobré použít lívanečník, díky kterému budou mít placky i stejný tvar. Vzhledem k tomu, že se jedná o velmi tenké placky, které jsou po nakladení zeleniny těžké, velmi špatně by se vám obraceli a trhali se, pokud byste je dělali velké. 

Placku na pánvičce ihned pokryjte vrstvou zeleniny a spodní stranou lžičky nebo obracečkou zeleninu lehce vtlačte do těsta. Počkejte až se placka ze spodní strany zbarví do zlatova a její okraje začnou lehce hnědnout a zvedat se. V té chvíli placku obraťte a opět obracečkou přitiskněte k pánvi tak, aby se všechna zelenina i okraje opekli. Na druhé straně se zeleninou, nechejte placku opékat už jen krátkou chvilku.  A můžete podávat! K těmto plackám se hodí jakékoliv chutney nebo dip. 

Tip: Jakmile budete mít první placku hotovou, pánvičku dejte bokem, mimo tepelný zdroj, tam na ni nalejte těsto, rozlejte na tenko. Pokud byste totiž těsto nalili přímo na rozpálenou pánvičku, okamžitě by se začalo smažit a nepodařilo by se vám vytvořit tenkou placku. 

 

UTTAPAM