RAM LADOO

RAM LADOO

 

na ladoo:

  • 250g mung dal 
  • 150g urad dal 
  • 50g chana dal 
  • 1 lžíce zázvorovo česnekové pasty
  • 1 lžička soli 
  • libovolná chilli pasta nebo mleté chilli dle chuti
  • olej na hluboké smažení

na mátové chutney:

  • 2 svazky čerstvé máty 
  • 1 lžíce cukru 1 lžíce citronové šťávy
  • 100g jogurtu 
  • ½ lžičky černé soli

tamarindové chutney:

  • 1 bílá ředkev
  • 1 granátové jablko 
  • 1 červená cibule 

Všechny tři druhy luštěnin propláchněte a nechejte namočené v dostatečném množství vody zhruba 8 hodin, já nechávám přes noc. Poté vodu slijte a rozmixujte společně se zázvorovo česnekovou pastou, solí a chilli pastou do hladka. Chilli pastu zvolte podle chuti, ladoo by měli být jen lehce pálivé. Já jsem použila ¼ lžičky extrémně pálivé chilli pasty. Pokud by váš mixér nezvládl samotné luštěniny rozmixovat, můžete přidat trošku vody. Rozmixované luštěniny nechejte půl hodiny přikryté odležet.

Mezitím si připravte další suroviny:

  • Lístky máty rozmixujte s cukrem a citronovou šťávou. 
  • Rozmíchejte jogurt se solí 
  • Ředkev nastrouhejte nahrubo
  • Cibuli nakrájejte na proužky
  • Z granátového jablka vyberte semena

V hlubší pánvi rozehřejte zhruba pěticentimetrovou vrstvu oleje na 140 °C. 

Směs luštěnin naberte na lžíci a opatrně vložte do oleje a smažte dozlatova. Bude to trvat zhruba 10 minut. Poté odložte na papírový ubrousek, který odsaje přebytečný tuk. 

Pár kousků ještě teplých ladoo naskládejte na talíř, přidejte několik lžic jogurtu, pokapte mátovým a tamarindovým chutney, hojně posypte ředkví, přidejte proužky cibule a semena granátového jablka. 

RAM LADOO