PUNJABI SAMOSA

PUNJABI SAMOSA

Těsto:

  • 250g hladké mouky
  • 1 lžička ajwain (koptský kmín)
  • ¼ lžičky soli 
  • 60ml oleje 
  • 150ml vlažné vody

 Náplň:

  • 400g brambor
  • 50g kešu ořechů 
  • 2 lžíce oleje 
  • 1 lžíce česnekovo zázvorové pasty 
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 1 lžička mletý koriandr 
  • 1 lžička garam masala
  • ½ lžičky amchur 
  • ¼ lžičky asafoetida 
  • ¼ lžičky mletého chilli 
  • ¾ lžičky soli 
  • hrst čerstvého koriandru

 

Příprava těsta : smíchejte mouku, ajwain a sůl, přidejte olej a začněte rukama propracovávat tak, aby se olej úplně vsákl do mouky. Trvá to zhruba tři minuty, a že jste dosáhli správné konzistence poznáte tak, že v dlani zmáčknete trochu mouky, ta udrží tvar a nedrobí se. Poté začněte přilívat vodu a zpracovávat těsto. Dobře propracované těsto je pevné, ale ne uplně tvrdé. Potřete ho olejem a nechejte přikryté hodinu odpočívat. 

Příprava náplně: brambory (doporučuji varný typ C) uvařte ve slupce do měkka, nechejte mírně vychladnout a rozmačkejte na kaši. Kešu ořechy posekejte na menší kousky a nechejte je na suché pánvi opražit do zlatova. Na rozpáleném oleji zarestujte česnekovo zázvorovou pastu, přidejte všechno koření, ořechy a rozmačkané brambory, pečlivě promíchejte a nechejte vychladnout na pokojovou teplotu. Do vychladlé směsi vmíchejte posekaný koriandr. 

Odpočaté těsto rozdělte na 8 částí, z každé vytvarujte kuličku, kterou pak dlaní na podložce rozmáčněte na silnější placičku a tu vyválejte na tenkou kulatou placku. Pokud by se vám těsto lepilo, potřete si váleček troškou oleje (rozhodně nepodsypávejte moukou).

Placku rozřízněte na půl a z každé půlky vyvarujte kornoutek. Aby vám vše lépe drželo pohromadě, každé místo, kde se bude těsto spojovat, nejdříve potřete vodou. Kornoutek si dejte do dlaně a druhou rukou ho naplňte zhruba do tři čtvrtě bramborovou směsí. Okraje opět navlhčete vodou a přitiskněte k sobě. 

Samosy se smaží ze všech stran ve vysoké vrstvě oleje rozehřátého na 120°C. Smažte je při této teplotě do světle hněda (trvá to zhruba 10 minut), pak můžete teplotu zvýšit na 160°C a dosmažit do zlata. Pokud byste smažili při vysoké teplotě, na těstě se vám udělají nežádoucí bubliny. Výsledné samosy jsou hladké, křupavé a rozhodně ne mastné. 

PUNJABI SAMOSA