Jsme milovníci indické kuchyně a chceme se s vámi podělit o chutě, vůně a recepty a brzo i o kořenící směsi a pasty.
Plantain banány mají pevnou slupku, takže se trošku hůř loupou, ale stačí je podélně nařezat ostrým nožem a půjde to lépe. Pokud by vám to nešlo, dejte je na 5 minut napařit nad horkou vodu a potom půjdou oloupat snáz.
Oloupané banány nakrájejte na velmi tenké plátky, doporučuji krájet na mandolíně. Do větší mísy si nachystejte vlažnou vodu, do které rozmíchejte kurkumu a plátky banánů do ní na půl hodiny namočte. Poté je z vody vyndejte a osušte kuchyňskou papírovou utěrkou. V hlubší pánvi rozehřejte olej. Než se olej rozehřeje, nachystejte si kořenící směs. Amchur. Pepř, černou sůl a chilli pečlivě smíchejte a odložte stranou do dalšího použití.
Do rozehřátého oleje vkládejte plátky banánů, snažte se, aby nebyly slepené k sobě a smažte je do zlatova. Trvat to bude zhruba 5-7 minut podle toho, jak budete mít rozehřátý olej. Správně osmažené banány mají zlatou barvu a jsou křupavé. Ještě teplé banánové plátky posypte kořením, a ještě promíchejte tak, aby každý z plátků byl obalený v koření.
Uchovávejte v uzavřené nádobě, aby chipsy zůstaly křupavé.