PLANTAIN CHIPSY

PLANTAIN CHIPSY

  • 2 plantain (zelené) banány 
  • olej na hluboké smažení
  • 1 lžička kurkumy
  • ½ lžičky černé soli 
  • ½ lžičky pepře
  • ½ lžičky amchur
  • ½ lžičky mletého chilli 

 

Plantain banány mají pevnou slupku, takže se trošku hůř loupou, ale stačí je podélně nařezat ostrým nožem a půjde to lépe. Pokud by vám to nešlo,  dejte je na 5 minut napařit nad horkou vodu a potom půjdou oloupat snáz. 

Oloupané banány nakrájejte na velmi tenké plátky, doporučuji krájet na mandolíně. Do větší mísy si nachystejte vlažnou vodu, do které rozmíchejte kurkumu a plátky banánů do ní na půl hodiny namočte. Poté je z vody vyndejte a osušte kuchyňskou papírovou utěrkou. V hlubší pánvi rozehřejte olej. Než se olej rozehřeje, nachystejte si kořenící směs. Amchur. Pepř, černou sůl a chilli pečlivě smíchejte a odložte stranou do dalšího použití. 

Do rozehřátého oleje vkládejte plátky banánů, snažte se, aby nebyly slepené k sobě a smažte je do zlatova. Trvat to bude zhruba 5-7 minut podle toho, jak budete mít rozehřátý olej. Správně osmažené banány mají zlatou barvu a jsou křupavé. Ještě teplé banánové plátky posypte kořením, a ještě promíchejte tak, aby každý z plátků byl obalený v koření. 

Uchovávejte v uzavřené nádobě, aby chipsy zůstaly křupavé. 

PLANTAIN CHIPSY