PAPADUM & MASALA PAPADUM

PAPADUM & MASALA PAPADUM

 

  • 150g cizrnové mouky 
  • 1 lžička černého pepře
  • ½ lžičky římského kmínu 
  • ½ lžičky sušeného česneku 
  • ¼ lžička asafoetida (čertovo lejno) 
  • 1 lžička soli 
  • Cca 1 dc vlažné vody
  • Olej na smažení 

Pepř a římský kmín v hmoždíři nadrťte nahrubo. V míse smíchejte mouku, drcené koření, sušený česnek, asafoetidu a sůl. Pak přilíváním vody vypracovávejte na pevné těsto. Vodu přidávejte po opravdu malém množství, potřebujete získat pevné těsto nelepivé těsto. Těsto pečlivě propracujte, potřete na povrchu olejem a nechejte půl hodiny odležet. 

Po uplynutí té to doby si těsto rozdělte na několik částí tak, aby se vám s ním dobře pracovalo. Já jsem si ho rozdělila na čtyři části. Těsto by mělo být tak pevné, aby se vám nelepilo, pokud by bylo potřeba, jemně si ho můžete pomoučit. Každou část těsto vyválejte na co nejtenčí plát, opravdu by mělo být tenké jako papír. Pomocí vykrajovátka, podle skleničky nebo talířku vykrojte kruh podle toho, jak chcete mít papady velké. Já zvolila střední velikost kruh o průměru 10cm. Abych docílila opravdu tenkého plátku, vykrojený kruh jsem ještě jednou rozválela. 

Vykrojené kruhy opatrně přeneste na pečící papír nebo látkovou utěrku, kde budou schnout. V teplých dnech na slunci stačí dvě hodiny, jinak bude třeba 10-12 hodin. Těsto musí vyschnout, ale zároveň zůstat ohebné. 

Do pánve dejte zhruba 5 cm vrstvu oleje, hodně ho rozehřejte a můžete začít smažit papadum. Nejlépe se vám to bude dělat, pokud použijete kuchařskou pinzetu nebo kleště. Opatrně vložte papad do oleje, ten se začně okamžitě smažit (pokud ne, máte olej málo rozpálený) a začnou se na něm dělat malé bublinky. Jakmile je papad světle zlatý, okamžitě ho obraťte (bude to zhruba po 20 vteřinách) a stejně nechejte udělat na druhé straně. Poté vyndejte pinzetou z oleje a nechejte na papírové kuchyňské utěrce vychladnout. Po vychladnutí budou papady křupavé. 

Podávají se jen tak "jako chipsy" nebo se zeleninovým salátkem „masala papadum“, na něj budete potřebovat 

  • 2 rajčata 
  • 1 žlutou papriku 
  • ½ salátové okurky
  • 2 jarní cibulky
  • svazek koriandru 
  • šťávu z půlky citronu 
  • 1 lžičku chaat masala

 Jarní cibulku nakrájejte na tenká kolečka, koriandr nasekejte, rajčata, papriku a okurku nakrájejte na malinké kostičky. Všechnu zeleninu v misce promíchejte, dochuťte citronovou šťávou a směsí koření chaat masala. Pokud nemáte chaat masalu, můžete ji nahradit směsí mletého římského kmínu, mletého černého pepře a černé soli. 

Většinou se papady podávají tak, že se posypou zeleninovým salátkem. V tom případě se ale musí jíst ihned, protože jinak zvlhnou a nekřupou. Já je raději servíruji zvlášť - papady na talířek a salát do mističek. Ať si každý ulomí kousek papadum a zeleninu si tím kouskem nabere jako lžící a ihned jí. 

 

PAPADUM & MASALA PAPADUM