PANEER PARATHA

PANEER PARATHA

  • 250g pšeničné celozrnné mouky (atta) 
  • 1 lžíce oleje 
  • ½ lžičky soli 
  • cca 150 ml vlažné vody 

 Náplň 

  • 400g paneeru 
  • 2 zelené chilli papričky 
  • 1 lžička kašmírského mletého chilli 
  • 2 lžička mletého římského kmínu 
  • ½ lžičky amchur (zelené sušené mango) 
  • 1 lžička soli 
  • Svazek čersvého koriandru 

 

  • Ghee na potření parath

 

V míse smíchejte mouku, sůl a olej. Poté začněte po troškách přilívat vodu a postupně pečlivě promíchávejte. Nejdříve se vám z mouky začnou dělat takové jakoby „žmolky“, jak budete postupně přilívat vodu, začne se tvořit těsto. Množství vody závisí na druhu a vysušení mouky, proto vodu přilívejte postupně až vytvoříte pevné nelepivé těsto. Místu s těstem přikryjte utěrkou nebo překryjte fólií a nechejte půl hodiny odpočívat při pokojové teplotě. 

Paneer nastrouhejte nahrubo, chilli papričky najemno a koriandr nasekejte. Všechny tyto suroviny smíchejte dohromady společně s mletým kořením a odložte stranou do dalšího použití. 

Odpočaté těsto ještě jednou propracujte a pak jej rozdělte na 6 kousků, každý z nich by měl mít okolo 75gramů. Z každého kousku vytvarujte kuličku, tu pak dlaní na podložce rozmáčkněte na silnější placičku a lehce rozválejte. 

Náplň rozdělte také na šest částí a vložte na placky. Náplň je sypká, takže vám pomůže, když ji v dlaních zmáčknete, aby se spojila a tolik se nerozsypávala. Poté každou placku uzavřete. Z každého takového bochánku opatrně vyválejte placku. Postupujte opatrně, aby placky nepopraskaly a náplň z se z nich nevysypala. Pokud se placka protrhne jen lehce, na malé ploše, nevadí to. 

Dobře si rozehřejte pánev (na středně vyšší teplotu) a vložte na ni parathu, nepoužívejte žádný tuk, paratha se peče nasucho. Po chvíli zkontrolujte a pokud se na spodní straně začaly dělat hnědé flíčky, placku obraťte. Vrchní (hotovou) stranu potřete rozpuštěným ghee a počkejte až bude hotová i spodní strana placky. 

Stejným způsobem připravte všechny parathy. Podávejte je teplé, s různými druhy chutney nebo raitou. 

 

PANEER PARATHA