Jsme milovníci indické kuchyně a chceme se s vámi podělit o chutě, vůně a recepty a brzo i o kořenící směsi a pasty.
Náplň
V míse smíchejte mouku, sůl a olej. Poté začněte po troškách přilívat vodu a postupně pečlivě promíchávejte. Nejdříve se vám z mouky začnou dělat takové jakoby „žmolky“, jak budete postupně přilívat vodu, začne se tvořit těsto. Množství vody závisí na druhu a vysušení mouky, proto vodu přilívejte postupně až vytvoříte pevné nelepivé těsto. Místu s těstem přikryjte utěrkou nebo překryjte fólií a nechejte půl hodiny odpočívat při pokojové teplotě.
Paneer nastrouhejte nahrubo, chilli papričky najemno a koriandr nasekejte. Všechny tyto suroviny smíchejte dohromady společně s mletým kořením a odložte stranou do dalšího použití.
Odpočaté těsto ještě jednou propracujte a pak jej rozdělte na 6 kousků, každý z nich by měl mít okolo 75gramů. Z každého kousku vytvarujte kuličku, tu pak dlaní na podložce rozmáčkněte na silnější placičku a lehce rozválejte.
Náplň rozdělte také na šest částí a vložte na placky. Náplň je sypká, takže vám pomůže, když ji v dlaních zmáčknete, aby se spojila a tolik se nerozsypávala. Poté každou placku uzavřete. Z každého takového bochánku opatrně vyválejte placku. Postupujte opatrně, aby placky nepopraskaly a náplň z se z nich nevysypala. Pokud se placka protrhne jen lehce, na malé ploše, nevadí to.
Dobře si rozehřejte pánev (na středně vyšší teplotu) a vložte na ni parathu, nepoužívejte žádný tuk, paratha se peče nasucho. Po chvíli zkontrolujte a pokud se na spodní straně začaly dělat hnědé flíčky, placku obraťte. Vrchní (hotovou) stranu potřete rozpuštěným ghee a počkejte až bude hotová i spodní strana placky.
Stejným způsobem připravte všechny parathy. Podávejte je teplé, s různými druhy chutney nebo raitou.