PANEER DAL (se špenátem)

PANEER DAL (se špenátem)

  • 200g červené čočky 
  • 1 lžíce ghee 
  • 1 lžička římského kmínu 
  • 1 středně velká cibule 
  • 1 lžíce česnekovo zázvorové pasty 
  • ½ lžičky chilli (dle chuti)
  • 1 lžíce dvojtého rajčatového protlaku
  • 100g špenátu
  • Špetka asafoetida (čertovo lejno) 
  • ½ lžičky kurkumy 
  • 1 lžička garam masala 
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • Sůl
  • 250g paneeru
  • 1 lžíce ghee
  • ½ lžičky kurkumy
  • ½ lžičky mletého kašmírského chilli

 

Čočku namočte na hodinu do studené vody, poté pečlivě propláchněte a odložte stranou do dalšího použití

V hrnci rozehřejte ghee a nechejte na něm rozvonět římský kmín. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, kterou orestujte dozlatova. Přimíchejte zázvorovo česnekovou pastu a za stálého míchání zhruba minutu restujte společně s cibulí. Do této základní směsi vmíchejte kurkumu, garam masalu, chilli a čertovo lejno a opět dobře promíchejte, nakonec vmíchejte rajčatový protlak a špenát a za občasného míchání malou chvíli restujte. Jako poslední přidejte čočku, zalijte vývarem a vařte do změknutí (skoro až rozvaření) čočky. Bude to trvat zhruba 30 minut. Nakonec dochuťte citronovou šťávou a dle potřeby osolte. 

Během vaření čočky si připravte paneer. Na pánvici rozehřejte ghee, přidejte do něj kurkumu, chilli a paneer pokríjený na kostky. Za občasného míchání orestujte paneer do zlatova ze všech stran. Jakmile bude paneer hotový, vmíchejte ho do připraveného dalu. 

Servírujte s chapati nebo rýží.

PANEER DAL (se špenátem)