MOOLI PARATHA

MOOLI PARATHA

Těsto: 

  • 300g celozrnné pšeničné mouky/ Atta a trošku na podsypávání
  • 1 lžíce oleje 
  • ½ lžičky soli
  • Cca 180ml vody 

Náplň: 

  • 1 bílá ředkev/ Daikon 
  • 2 čerstvé zelené chilli papričky
  • ½ - 1 lžička mletého chilli (dle chuti) 
  • 1 lžička garam masala 
  • 1 lžička soli 
  • Ghee nebo máslo na potírání

 

Ve větší míse smíchejte mouku, sůl a olej. Postupně přilévejte vlažnou vodu a vypracujte měkké, pružné těsto. Důkladně jej propracujte, přikryjte utěrkou nebo potravinářskou fólií a nechte přibližně půl hodiny odležet.

Mezitím si připravte náplň. Očištěnou daikon ředkev nahrubo nastrouhejte, čerstvé chilli papričky nakrájejte nadrobno a vše smíchejte s mletým chilli, garam masalou a solí. Náplň dobře promíchejte, aby se koření rovnoměrně rozprostřelo.

Odleželé těsto rozdělte na osm stejně velkých dílů, každý o hmotnosti zhruba 60 g. Každý kousek rozválejte na tenkou kulatou placku; pracovní plochu i těsto lehce podsypejte moukou, aby se nelepilo. Nastrouhanou ředkev pečlivě vymačkejte, abyste odstranili co nejvíce tekutiny, a vzniklou náplň rozdělte na čtyři části.

Jednu část náplně rovnoměrně rozprostřete na připravenou placku a ponechejte asi centimetrový volný okraj. Druhou placku položte navrch a opatrně ji rozválejte tak, aby se obě spojily.

Na rozpálené pánvi pečte placky nasucho z obou stran. Po opečení jednu stranu potřete máslem nebo ghí.

Podávejte ještě teplé, ideálně s oblíbeným chutney nebo raitou.

MOOLI PARATHA