MISSI ROTI

MISSI ROTI

na 6 kusů 

 

150g cizrnové mouky
50g mouky Atta (nebo pšeničné celozrnné) & trochu na podsypání 
50g kukuřičné mouky 
150ml vlažné vody
1/4 lžičky prášku do pečiva 
1/2 lžičky kurkumy 
1/4 lžičky mletého chilli 
1/2 lžičky ajwain
1/2 lžičky anardana (sušené mleté granátové jablko) 
1 lžička soli 
1 velká červená cibule 
větší hrst čerstvého koriandru 
ghee

 

Ve větší míse smíchejte mouky, prášek do pěčiva, koření, sůl a na co nejdrobněji pokrájenou cibuli a posekaný koriandr. Postupně přidávejte po malém množství vodu a propracovávejte až vznikne měkké vláčné těsto. 

Vodu přidávejte opravdu postupně, každá mouka je jinak vysušená a je třeba různé množství vody.

Těsto nechejte přikryté zhruba půl hodiny odpočinout. 

Poté těsto rozdělte na šest částí, z každé z nich vytvarujte kuličku, tu potom zmáčkněte tak, abyste vytvořili silnější malou placičku. Tuto obalte v mouce a rukama vypracujte na tenkou placku (položte na vál a prsty roztláčejte placku do stran až dosáhnete tenké kulaté placky). Nepoužívejte váleček, těsto je velmi měkké, na váleček se lepí a trhá se. 

Na pánev dejte malé množství ghee, rozehřejte na střední teplotu a roti opečte po obou stranách. Roti je hotové ve chvíli, kdy se objeví malé hnědé flíčky. Každou hotovou placku potřete po jedné straně ghee. 

Missi roti můžete podávat klasicky jako přílohu k jídlům, ale klidně i jen s chutney, jogurtem nebou raitou jako samostatné malé jídlo. 

 

 

MISSI ROTI