MATAR GOSH SHORBA

MATAR GOSH SHORBA

 

  • 1 kg jehněčího masa s kostí 
  • 1 lžíce oleje
  • cca 5 cm kousek skořice
  • 1 badyán 
  • 10 kuliček černého pepře
  • 2 bobkové listy
  • 2 čerstvé zelené chilli papričky
  • 1 malá cibule 
  • 2 rajčata 
  • 1 lžíce zázvorovo česnekové pasty 
  • 1 lžička mletého chilli 
  • 1 lžička kurkumy 
  • větší hrst hrášku
  • čerstvý koriandr nebo výhonky hrášku
  • Sůl dle potřeby
  • 5 litrů vody 

Na oleji nechejte rozvonět skořici, badyán, pepř a bobkové listy. Přidejte nadrobno pokrájenou cibuli a podélně rozkrojené chilli papričky a restujte do zlatova. Poté přidejte česnekovo zázvorovou pastu, promíchejte a po malé chvilce přimíchejte na drobné kousky pokrájená rajčata. Vše restujte do změknutí rajčat a do chvíle, než se začne od směsi oddělovat tuk. K tomuto základu přisypte kurkumu a mleté chilli, promíchejte a vložte maso, které nechejte zprudka zatáhnout (postupně obracejte ze všech stran). Já jsem zvolila jehněčí kolínka. Jakmile se maso zatáhne, přilejte 5 litrů vody, dle chuti osolte a vařte na mírném plameni do úplného změknutí masa. Já jsem polévku táhla 5,5 hodiny, maso odpadávalo od kosti a množství vody se zredukovalo zhruba o polovinu. 

Vyjměte maso, oberte ho od kosti a natrhejte nebo nakrájejte na malé kousky. Polévku přes sítko přeceďte, abyste se zbavili kousků cibule, rajčat a koření, a vraťte zpět do hrnce i s kousky masa. Do polévky přidejte hrášek a malou chvíli povařte, pokiud je potřeba, dosolte. Nakonec vmíchejte čerstvý koriandr nebo výhonky hrášku. 

MATAR GOSH SHORBA