MASALA PANEER

MASALA PANEER

 

  • 3 litry mléka 
  • cca 1 dcl octa 
  • 1 lžíce soli 
  • 1 lžíce chilli vloček 
  • 2 lžíce listů pískavice (kasoori methi) 

 

Mléko přiveďte k varu a jakmile začne vařit, vlijte do něj ocet, promíchejte a poté odstavte ze sporáku a nechejte zhruba pět minut odpočívat - sýr se vysráží a oddělí od syrovátky. 

Mezitím si připravte 1 litr teplé vody, ve kterém rozpusťte 1 lžíci soli. 

Cedník vyložte hustým plátýnkem a sýřeninu přeceďte. Ještě v cedníku několikrát propláchněte teplou vodou, a nakonec přelijte předem připravenou vodou se solí.

Sýr přemístěte do mísy, přidejte k němu chilli vločky a listy pískavice a vše jemně promíchejte. 

 Poté je třeba sýr zatížit, aby získal pevnou konzistenci

  • Ze sýřeniny vytvarujte požadovaný tvar, dejte mezi dvě prkýnka a na vrchní dejte hrnec s vodou nebo jinou těžší nádobu, která hmotu zatíží. Nechejte zatížené nejméně hodinu. 
  • Použijte sýrařskou formu nebo jinou formu na sýr (např.Tescoma) 

 

Uskladnění paneeru:  Paneer zabalte do potravinové folie a zamrazte Několik dní vydrží i v lednici ponořený v misce s vodou. Vodu musíte ale každý den měnit!  

MASALA PANEER