JALEBI

JALEBI

Cukrový rozvar: 

  • 500g cukru 
  • 10 tobolek kardamomu 
  • Špetka šafránu 
  • 250ml vody 
  • 2 lžíce citronové šťávy 

Jalebi: 

  • 150g hladké mouky
  • 30g kukuřičné mouky 
  • ¼ lžičky prášku do pečiva 
  • ½ lžičky kurkumy 
  • 60g jogurtu 
  • 150ml vody 
  • Olej na smažení 
  • Volitelné : sekané pistácie, sušené květy 

 

V misce smíchejte oba druhy mouky, prášek do pečiva a kurkumu, poté přidejte jogurt a postupným přilíváním vody vytvořte středně husté těstíčko, přikryjte fólií a nechejte 30 miut odležet. 

Mezitím si připravte cukrový rozvar. Do pánve dejte cukr (jednu lžíci si nechejte stranou). Tobolky kardamomu rozpraskejte (položte na kuchyňské prkénko, přiložte naplocho nůž a dlaní NA NĚJ zatlačte) a přidejte do pánve k cukru. Do hmoždíře dejte lžíci cukru, přidejte šafrán a rozdrťte na prášek a také přidejte do pánve k cukru. Tuto směs cukru a koření zalijte vodou a za občasného míchání nechejte rozpustit cukr a tento rozvar přiveďte k varu. Snižte teplotu a provařujte až sirup lehce zhoustne. Nakonec přilijte citronovou šťávu, promíchejte,  odstavte stranou a nechejte lehce vychladnout. Sirup by měl být teplý, ale nesmí být příliš horký ani studený. Pokud by vychládl příliš, dejte ho opět ohřát. 

V pánvi nechejte rozehřát zhruba 3cm vrstvu oleje na střední až vyšší teplotu. 

Těsto na jalebi promíchejte a vložte do trezírovacího sáčku nebo dávkovací láhve a s její pomocí tvořte do oleje spirály. Začněte od prostředka a několika krouživými pohyby směrem ven vytvořte spirálu. Těsto se odlepí ode dna, okamžitě se nafoukne a zdvojnásobí objem. Smažte ho z obou stran do zlatova. 

Jakmile je jalebi osmažené, ihned ho namočte do teplého cukrového sirupu tak, aby bylo úplně ponořené. Nechejte ho vsáknout sirup asi po dobu 30 sekund a odložte, nejlépe na mřížku. 

Podávejte teplé posypané sekanými pistáciemi nebo sušenými květy. 

Jako všechny indické sladkosti je jalebi hodně sladký a hutný dezert. Pokud byste chtěli jeho chuť odlehčit, buď si jej můžete namáčet do teplého mléka. Nebo kombinovat s variantou, kterou preferuji já: jogurt metličkou rozšlehejte do hladké konzistence, přidejte sekané pistácie, špetku mletého kardamomu, strouhanou citronovou kůru, promíchejte a ještě teplé jalebi si v něm namáčejte. 

JALEBI