Jsme milovníci indické kuchyně a chceme se s vámi podělit o chutě, vůně a recepty a brzo i o kořenící směsi a pasty.
Cukrový rozvar:
Jalebi:
V misce smíchejte oba druhy mouky, prášek do pečiva a kurkumu, poté přidejte jogurt a postupným přilíváním vody vytvořte středně husté těstíčko, přikryjte fólií a nechejte 30 miut odležet.
Mezitím si připravte cukrový rozvar. Do pánve dejte cukr (jednu lžíci si nechejte stranou). Tobolky kardamomu rozpraskejte (položte na kuchyňské prkénko, přiložte naplocho nůž a dlaní NA NĚJ zatlačte) a přidejte do pánve k cukru. Do hmoždíře dejte lžíci cukru, přidejte šafrán a rozdrťte na prášek a také přidejte do pánve k cukru. Tuto směs cukru a koření zalijte vodou a za občasného míchání nechejte rozpustit cukr a tento rozvar přiveďte k varu. Snižte teplotu a provařujte až sirup lehce zhoustne. Nakonec přilijte citronovou šťávu, promíchejte, odstavte stranou a nechejte lehce vychladnout. Sirup by měl být teplý, ale nesmí být příliš horký ani studený. Pokud by vychládl příliš, dejte ho opět ohřát.
V pánvi nechejte rozehřát zhruba 3cm vrstvu oleje na střední až vyšší teplotu.
Těsto na jalebi promíchejte a vložte do trezírovacího sáčku nebo dávkovací láhve a s její pomocí tvořte do oleje spirály. Začněte od prostředka a několika krouživými pohyby směrem ven vytvořte spirálu. Těsto se odlepí ode dna, okamžitě se nafoukne a zdvojnásobí objem. Smažte ho z obou stran do zlatova.
Jakmile je jalebi osmažené, ihned ho namočte do teplého cukrového sirupu tak, aby bylo úplně ponořené. Nechejte ho vsáknout sirup asi po dobu 30 sekund a odložte, nejlépe na mřížku.
Podávejte teplé posypané sekanými pistáciemi nebo sušenými květy.
Jako všechny indické sladkosti je jalebi hodně sladký a hutný dezert. Pokud byste chtěli jeho chuť odlehčit, buď si jej můžete namáčet do teplého mléka. Nebo kombinovat s variantou, kterou preferuji já: jogurt metličkou rozšlehejte do hladké konzistence, přidejte sekané pistácie, špetku mletého kardamomu, strouhanou citronovou kůru, promíchejte a ještě teplé jalebi si v něm namáčejte.