HARA BHARA KEBAB

HARA BHARA KEBAB

  • 300g brambor (nejlépe varný typ C) 
  • 150g mraženého hrášku 
  • 150g mraženého špenátu
  • 1 lžíce zázvorovo-česnekové pasty 
  • 40g cizrnové mouky 
  • ½ lžičky soli 
  • ½ lžičky mletého chilli 
  • ½ lžičky mletého koriandru 
  • ½ lžičky koření chaat masala
  • ½ lžičky mletého černého pepře
  • olej 
  • na obalování: strouhanka/panko strouhanka/rýžová mouka 
  • citronová šťáva

 Brambory uvařte ve slupce do měkka a po vychladnutí oloupejte a odložte stranou do dalšího použití. Cizrnovou mouku na suché pánvi opražte do zlatova. Dejte si pozor, aby se nepřipálila, proto ji velmi často promíchávejte. Jakmile začne zlátnout a ořechově vonět, stáhněte ji ze zdroje tepla, a ještě chvilku míchejte. Nechejte vychladnout na pokojovou teplotu. 

Na pánvi rozehřejte malé množství oleje a na něm za stálého míchání orestujte zázvorovo-česnekovou pastu do zlatova. Přidejte hrášek a špenát, ochuťte vším mletým kořením a osolte. Řádně promíchejte a nechejte společně při střední teplotě restovat 8-10 minut. Pak nechejte vychladit na pokojovou teplotu a rozmixujte. Pokud to váš mixér zvládne bez přidání vody, určitě ji nepřidávejte. V opačném případě ji přidávejte pouze po lžičkách a jen minimální množství, opravdu pouze tolik, kolik bude potřeba. Hrášek se špenátem můžete vymixovat do hladka, ale já raději nechávám směs trošku hrubší, protože mám ráda, když mají kebaby hrubší strukturu.

Do větší mísy rozmačkejte uvařené brambory, přidejte k nim rozmixovaný hrášek se špenátem, vše promíchejte a začněte postupně přidávat opraženou cizrnovou mouku. Průběžně promíchávejte, a tak vypracovávejte měkkou pružnou, ale nelepivou směs. Směs musí být tak pevná, aby se nerozpadala, ale zároveň nesmí být moc tuhá, aby kebaby zůstaly i po usmažení měkké. 

Celou směs rozdělte na pět zhruba 100g porcí, z každé z nich udělejte kuličku, kterou následně mezi dlaněmi vytvarujte na placičku (bochánek), která bude zhruba 1,5 vysoká a důležité je, aby byla ve všech místech stejně silná, aby se poté stejnoměrně prosmažila. 

Každý kebab je nutné obalit. Na obalování můžete zvolit klasickou strouhanku, rýžovou mouku anebo tak, jak jsem to udělala já, panko strouhanku. Panko strouhanka dodá kebabům skvělou křupanou krustu. 

Na pánvi nechejte rozehřát zhruba centimetrovou vrstvu oleje na 180°C a jednotlivé kebaby osmažte po obou stranách do zlatova. Každá strana se bude smažit okolo pěti minut. Nakonec každý kebab pokapte citronovou šťávou a podávejte ještě teplé s libovolnou chilli omáčkou. 

Tip: tyto kebaby můžete použít místo masa do vegetariánských burgerů. 

 

 

 

HARA BHARA KEBAB