HANDVO (slaný koláč)

HANDVO (slaný koláč)

  • 200g rýže
  • 100g Chana dal 
  • 50g Toor dal
  • 30g Urad dal
  • 1 lžička semen pískavice 
  • 100g jogurtu
  •  1 lžička soli 
  • 1 lžička mletého cukru
  • 1 lžička mletého chilli
  • 1/1 lžičky kurkumy
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžíce zázvorovo česnekové pasty
  • 1 čerstvá zelená chilli paprička nebo ½ lžičky zelené chilli pasty
  • 2 mrkve 
  • menší dýně lauki (můžete nahradit dvěma malými cuketami) 

 

Temperování: 

  • 3 lžíce oleje
  • ½ lžičky tmavých hořčičných semen
  • ½ lžička římského kmínu 
  • 10 curry listů 
  • 1 lžíce sezamových semínek 
  • ¼ lžičky asafoetida 

Rýži, všechny luštěniny a pískavici namočte do vody, promněte aby se uvolnil škrob a nečistoty a poté pečlivě propláchněte. Nechejte 6-8 hodin namočené v dostatečné množství vody. 

Pak slijte vodu, přidejte jogurt a rozmixujte dohladka. Vložte do mísy a přikryté nechejte na teplém místě 12 hodin fermentovat. Po této době směs nabobtná a bude mít skoro pěnovou konzistenci. 

Mrkev a dýni nastrouhejte a přidejte ke směsi. A poté přidejte sůl, cukr, mleté chilli, kurkumu, zázvorovo česnekovou pastu, čerstvé chilli a olej. A opět vše promíchejte. 

Takto připravenou směs přemístěte do formy a dejte upéct do trouby předehřáté na 180C a pečte cca 45 minut až bude povrh zlatý. Špejlí propíchněte uprostřed koláče, tím zjistíte, jestli je koláč upečený. 

Jakmile se koláče peče, připravte si směs na temperování. V menší pánvičce rozehřejte olej a na něm nechejte rozvonět římský kmín, hořčičné semínko, sezam, asafoetidu a curry listy. 

Upečený a ještě teplý koláč touto směsí polijte. 

HANDVO (slaný koláč)