GATTE KI SABJI

GATTE KI SABJI

Dneska zavítáme do Rajastanu a uvaříme si si GATTE KI SABJI, malé nočky připravené z cizrnové mouky v kořeněné jogurtové omáčce

Na gatte:

  • 150 g cizrnové mouky
  • ½ lžičky mletého chilli
  • ½ lžičky kurkumy
  • ¼ lžičky ajwain
  • 1 vrchovatá lžíce jogurtu
  • 1 lžíce oleje
  • ½ lžičky soli
  • několik lžic vlažné vody

Na omáčku:

  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžička římského kmínu
  • špetka asafoetida
  • 4 hřebíčky
  • 3cm kousek skořice
  • 1 bobkový list
  • 5 kuliček pepře
  • 1 větší cibule
  • 1 lžíce česnekovo zázvorové pasty
  • ½ lžička mletého chilli
  • ½ lžičky kurkumy
  • ½ lžičky mletého koriandru
  • ½ lžičky garam masala
  • 200 g konzervovaných krájených rajčat
  • 150 g řeckého jogurtu
  • sůl
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžíce listů pískavice
  • Svazek čerstvého koriandru

Ve větší míse smíchejte cizrnovou mouku, koření, olej, sůl a jogurt. Začněte zpracovávat těsto. Postupně přidávejte vodu tak, abyste vypracovali pevné hladké těsto. Vody stačí úplně málo, opravdu jen pár lžic. Těsto rozdělte na několik částí, vytvarujte tenké válečky, ty nakrájejte po zhruba 10 cm a dejte vařit do vroucí vody. Vařte podle velikosti válečků 3-5 minut. Po vyjmutí nakrájejte na malé (cca 1 cm) špalíčky a dejte stranou do dalšího použití.

Příprava omáčky: na oleji nechejte rozvonět všechno celé koření a asafoetidu, poté přidejte nadrobno pokrájenou cibuli a restujte do zlatova. Přidejte česnekovo zázvorovou pastu, a ještě chvíli společně restujte. Přidejte všechno mleté koření a rajčata a nechejte při mírné teplotě zredukovat zhruba na polovinu.
Nechejte chvíli vychladnout, vyjměte větší kusy koření a rozmixujte do hladka. Rozmixovanou směs vraťte zpět do hrnce.
Jogurt dobře prošlehejte metličkou, až změní strukturu na úplně hladkou a postupně vmíchávejte do omáčky. Přidejte cukr, osolte dle chuti a vmíchejte pískavici.
Do omáčky přidejte uvařené gatte a při nízké teplotě nechejte prohřát.
Hotové curry posypte nasekanými listy koriandru.

GATTE KI SABJI