Jsme milovníci indické kuchyně a chceme se s vámi podělit o chutě, vůně a recepty a brzo i o kořenící směsi a pasty.
Brambory dobře očistěte kartáčkem na zeleninu a osušte.
V rozpuštěném ghee rozmíchejte všechno koření a sůl a touto směsí přelijte brambory a pečlivě promíchejte tak, aby každá z brambor byla v ghee obalena.
Troubu rozehřejte na 180°C a brambory pečte do jejich změknutí, podle velikosti je to cca hodina.
Kešu ořechy namočte na několik hodin (nejlépe přes noc) do vody. Poté vodu slijte, přidejte malé množství čerstvé vody a ořechy rozmixujte na pastu. Odložte stranou do dalšího použití.
Na oleji nechejte rozvonět hřebíček, skořici, pepř, kardamom a bobkový list, poté přidejte nadrobno pokrájené cibule a česnekovo zázvorovou pastu a restujte do zlatova. Přidejte krájená rajčata, celou směs přiveďte k varu a poté při nízké teplotě provařujte dokud nezhoustne a rajčata ztratí svoji syrovou chuť. Nechejte chvíli zchladit a poté rozmixujte dohladka. Rozmixovanou směs vraťte zpět do pánve a vmíchejte k ní jogurt a mleté koření - koriandr, kurkumu, garam masalu, papriku a nakonec pastu z kešu ořechů. Vše pečlivě promíchejte a pokud je potřeba, rozřeďte vývarem (pokud nemáte, použijte vodu) na požadovanou hustotu omáčky. Dochuťte cukrem a citronovou šťávou. Nakonec do omáčky vložte upečené brambory a při nízké teplotě nechejte zhruba pět minut spojit všechny chutě.