DUM ALOO

DUM ALOO

 

  • 400g baby brambor
  • 4 lžíce rozpuštěného ghee 
  • 1 lžička mletého chilli
  • ½ lžičky soli 
  • ½ lžičky kurkumy 
  • ½ lžičky mletého pepře 

 

Brambory dobře očistěte kartáčkem na zeleninu a osušte. 

V rozpuštěném ghee rozmíchejte všechno koření a sůl a touto směsí přelijte brambory a pečlivě promíchejte tak, aby každá z brambor byla v ghee obalena. 

Troubu rozehřejte na 180°C a brambory pečte do jejich změknutí, podle velikosti je to cca hodina. 

 

  • 100g kešu ořechů 

Kešu ořechy namočte na několik hodin (nejlépe přes noc) do vody. Poté vodu slijte, přidejte malé množství čerstvé vody a ořechy rozmixujte na pastu. Odložte stranou do dalšího použití. 

  

  • 5 lžic oleje 
  • 5 hřebíčků 
  • 3cm kousek skořice 
  • 5 kuliček pepře 
  • 4 tobolky kardamomu 
  • 1 bobkový list 
  • 2 středně velké cibule 
  • 1 lžíce česnekovo zázvorové pasty 
  • 400 g konzervovaných krájených rajčat 
  • 150g jogurtu 
  • 1 lžička mletého koriandru 
  • 1 lžička kurkumy 
  • 1 lžička garam masala
  • 1 lžička mleté papriky 
  • 2dl nebo dle potřeby zeleninového vývaru 
  • 1 lžička jaggery (nebo medu) 
  • šťáva z půlky citronu 

 

Na oleji nechejte rozvonět hřebíček, skořici, pepř, kardamom a bobkový list, poté přidejte nadrobno pokrájené cibule a česnekovo zázvorovou pastu a restujte do zlatova. Přidejte krájená rajčata, celou směs přiveďte k varu a poté při nízké teplotě provařujte dokud nezhoustne a rajčata ztratí svoji syrovou chuť. Nechejte chvíli zchladit a poté rozmixujte dohladka. Rozmixovanou směs vraťte zpět do pánve a vmíchejte k ní jogurt a mleté koření - koriandr, kurkumu, garam masalu, papriku a nakonec pastu z kešu ořechů. Vše pečlivě promíchejte a pokud je potřeba, rozřeďte vývarem (pokud nemáte, použijte vodu) na požadovanou hustotu omáčky. Dochuťte cukrem a citronovou šťávou. Nakonec do omáčky vložte upečené brambory a při nízké teplotě nechejte zhruba pět minut spojit všechny chutě. 

 

 

 

DUM ALOO