DULHAN DAL

DULHAN DAL

Dulhan: 

  • 150g hladké mouky
  • 1 lžička soli 
  • 1 lžička kurkumy 
  • ½ lžičky chilli 
  • 150ml vody 

 Dal: 

  • 250g toor dal (holubí hrách) 
  • 60g červené čočky
  • 1 lžička kurkumy 
  • 1 čerstvá zelená chilli paprička

 

  • 2 lžíce ghee
  • 1 lžička římského kmínu 
  • 1 červená cibule 
  • 1 lžíce zázvorovo česnekové pasty 
  • 1 čerstvá čerstvá zelená chilli paprička
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 lžička mletého chilli 
  • ½ lžičky mletého koriandru 
  • 200g konzervovaných krájených rajčat
  • 1 litr vody 
  • 1 lžíce kasoori methi (pískavice řecké seno)
  • Sůl 
  • čerstvý koriandr 

 

Nejdříve uvařte toor dal a červenou čočku společně s kurkumou a čerstvou chilli papričkou v dostatečném množství vody do měkka; bude to trvat přibližně hodinu v závislosti na teplotě, na které vaříte. Toor dal změkne a červená čočka bude téměř rozvařená, což je v pořádku. 

Na oleji nechte rozvonět římský kmín, poté přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a čerstvou chilli papričku. Jakmile cibule zezlátne, přidejte zázvorovo česnekovou pastu a společně vše ještě asi dvě minuty restujte. Přisypte mleté koření - kurkumu, chilli a koriandr, promíchejte a poté přidejte rajčata. Znovu promíchejte a nechte je probublávat na nízké teplotě tak dlouho, dokud neztratí syrovou chuť, zredukují svůj objem zhruba na polovinu a nezačne se z nich oddělovat tuk. K tomuto základu přidejte uvařené luštěniny (nezapomeňte vyhodit vyvařenou chilli papričku), zalijte litrem vody a nechte pomalu vařit; občas dal promíchejte.

Mezitím si připravte dulhan. Ve větší míse promíchejte mouku, sůl, kurkumu a chilli, postupně přilévejte vodu a vypracujte měkké, nelepivé těsto, které nechte půl hodiny odpočívat pod utěrkou. Poté těsto rozdělte na dvě až tři části, aby se s ním lépe pracovalo. Každou část rozválejte na tenkou placku a pomocí kulatého tvořítka (misky, skleničky apod.) o průměru asi 6 cm vykrojte kolečka. Okraje koleček potřete vodou a prsty spojte protilehlé okraje na dvou místech tak, aby vznikl tvar připomínající čtyřlístek. Stejně zpracujte všechna kolečka.

Hotové dulhan vkládejte opatrně, jedno po druhém, k luštěninám a společně vařte zhruba pět minut. Jakmile jsou dulhan uvařené, osolte podle chuti, přidejte pískavicei a vmíchejte nasekaný koriandr. Míchejte jemně, abyste dulhan neporušili.

Podávejte s rýží nebo s libovolným indickým chlebem.

DULHAN DAL