Jsme milovníci indické kuchyně a chceme se s vámi podělit o chutě, vůně a recepty a brzo i o kořenící směsi a pasty.
Dulhan:
Dal:
Nejdříve uvařte toor dal a červenou čočku společně s kurkumou a čerstvou chilli papričkou v dostatečném množství vody do měkka; bude to trvat přibližně hodinu v závislosti na teplotě, na které vaříte. Toor dal změkne a červená čočka bude téměř rozvařená, což je v pořádku.
Na oleji nechte rozvonět římský kmín, poté přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a čerstvou chilli papričku. Jakmile cibule zezlátne, přidejte zázvorovo česnekovou pastu a společně vše ještě asi dvě minuty restujte. Přisypte mleté koření - kurkumu, chilli a koriandr, promíchejte a poté přidejte rajčata. Znovu promíchejte a nechte je probublávat na nízké teplotě tak dlouho, dokud neztratí syrovou chuť, zredukují svůj objem zhruba na polovinu a nezačne se z nich oddělovat tuk. K tomuto základu přidejte uvařené luštěniny (nezapomeňte vyhodit vyvařenou chilli papričku), zalijte litrem vody a nechte pomalu vařit; občas dal promíchejte.
Mezitím si připravte dulhan. Ve větší míse promíchejte mouku, sůl, kurkumu a chilli, postupně přilévejte vodu a vypracujte měkké, nelepivé těsto, které nechte půl hodiny odpočívat pod utěrkou. Poté těsto rozdělte na dvě až tři části, aby se s ním lépe pracovalo. Každou část rozválejte na tenkou placku a pomocí kulatého tvořítka (misky, skleničky apod.) o průměru asi 6 cm vykrojte kolečka. Okraje koleček potřete vodou a prsty spojte protilehlé okraje na dvou místech tak, aby vznikl tvar připomínající čtyřlístek. Stejně zpracujte všechna kolečka.
Hotové dulhan vkládejte opatrně, jedno po druhém, k luštěninám a společně vařte zhruba pět minut. Jakmile jsou dulhan uvařené, osolte podle chuti, přidejte pískavicei a vmíchejte nasekaný koriandr. Míchejte jemně, abyste dulhan neporušili.
Podávejte s rýží nebo s libovolným indickým chlebem.