CHICKEN BHUNA

CHICKEN BHUNA

  • 800g kuřecího masa (s kostí) 
  • Na marinádu: 
  • 150g řeckého jogurtu 
  • 1 lžíce zázvorovo česnekové pasty 
  • 1 lžíce hořčičného oleje 
  • ½ lžičky kurkumy 
  • 1 lžička kašmírského chilli 
  • 1 lžička mletého římského kmínu 
  • 1 lžička mletého koriandru 
  • 1 lžička mletého černého pepře
  • 1 lžíce listů pískavice (kasoori methi) 

 

  • 3 lžíce oleje
  • 3 celé kašmírské chilli papričky
  • 2 červené cibule 
  • 200g konzervovaných krájených rajčat 
  • 1 lžička hrubě drceného černého pepře 
  • 1 lžička mletého koriandru 
  • 1 lžička garam masala
  • Sůl 
  • Svazek čerstvého koriandru
  • Citronová šťáva

 

Příprava marinády je velmi jednoduchá, metličkou rozšlehejte jogurt s olejem a zázvorovo česnekovou pastou a poté přimíchejte všechno mleté koření – kurkumu, chilli, římský kmín, koriandr a pepř. A nakonec rozemněte mezi dlaněmi listy pískavice a také vmíchejte do jogurtu. 

Kuřecí maso očistěte a zbavte kůže. Do každého kousku, já jsem použila spodní stehna, udělejte několik zářezů. To pomůže k tomu, že se marináda dostane hluboko do masa a zároveň zajistí lepší propečení masa. Maso potřete ze všech stran marinádou a nechejte několik hodin odležet. 

V hrnci nebo hluboké pánvi nechejte na oleji rozvonět celé chilli papričky a pepř a poté přidejte na co nejdrobněji pokrájenou cibuli a restujte ji do hněda. Jakmile bude cibule připravená, vmíchejte k ní koriandr, garam masalu a rajčata, pečlivě promíchejte. Rajčata zredukujte je na zhruba polovinu jejich množství a až ztratí svoji syrovou chuť a začne se od nich oddělovat tuk. 

Do takto připraveného základu vložte namarinované maso, vše poctivě promíchejte a pod pokličkou duste při střední teplotě a za občasného zamíchání až do změknutí a propečení masa. Trvat to bude, dle druhu a velikosti masa a zvolené teploty, zhruba 45 minut. Maso nepodlévejte, bude se dusit ve své vlastní šťávě a rajčatovém základu. 

Nakonec dle chuti osolte, pokapte citronovou šťávou a vmíchejte čerstvý koriandr.

 

CHICKEN BHUNA