Jsme milovníci indické kuchyně a chceme se s vámi podělit o chutě, vůně a recepty a brzo i o kořenící směsi a pasty.
Kofty:
Na přípravu koft smíchejte jehněčí maso s nadrobno nakrájenou chilli papričkou, zázvorovo česnekovou pastou a mletým kořením – kašmírským chilli, garam masalou, římským kmínem, koriandrem, solí a mandlovou moukou. Tip: pokud nemáte mandlovou mouku, můžete ji nahradit strouhankou. Vše pořádně promíchejte a z této masové směsi vytvořte kuličky o váze 40 gramů. V pánvi rozehřejte olej, kofty ze všech stran osmažte a odložte stranou do dalšího použití.
Rýži dobře propláchněte, osolte a uvařte do poloměkka. Také odložte stranou.
V hrnci rozehřejte olej a nechejte na něm rozvonět celé koření – skořici, zelené a černé kardamomy, římský kmín, muškátové květy a badyán, Přidejte na proužky nakrájené cibule a osmažte je dozlatova, přidejte nadrobno pokrájené čerstvé chilli papričky a zázvorovo česnekovou pastu a společně ještě malou chvilku restujte. Přidejte metličkou dohladka promíchaný jogurt a všechno mleté koření – římský kmín, koriandr, pepř, kurkumu, kašmírské chilli a garam masalu. A opět vše pečlivě promíchejte. Přidejte krájená rajčata a redukujte při nižší teplotě zhruba 20 minut až rajčata ztratí syrovou chuť a na okrajích se začne oddělovat tuk.
Do takto připraveného základu vložte usmažené kofty, bohatě je posypte nasekaným koriandrem, mátou a smaženou cibulkou. Posypte uvařenou rýží.
V hmoždíři rozdrťte cukr a zázvor, zalijte vlažným mlékem a promíchejte až šafrán pustí barvu. Tímto šafránovým mlékem polijte připravené biryani. Hrnec přikryjte pokličkou a dejte do troubu předehřáté na 180C a pečte 45 minut.