BIRYANI S KOFTAMI Z JEHNĚŠÍHO MASA

BIRYANI S KOFTAMI Z JEHNĚŠÍHO MASA

Kofty: 

  • 400g mletého jehněčího masa
  • 1 čerstvá zelená chilli paprička
  • ½ lžičky mletého kašmírského chilli 
  • 1 lžička garam masala
  • 1 lžička mletého římského kmínu 
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 lžička soli 
  • 1 lžíce zázvorovo česnekové pasty 
  • 30g mandlové mouky 
  • Olej 
  • 300g rýže 
  • 1 lžička soli
  • 3 lžíce oleje
  • 2 zhruba 3cm kousky skořice 
  • 5 zelených kardamomů
  • 3 černé kardamomy
  • 1 lžička římského kmínu 
  • 2 muškátové květy
  • 1 badyán 
  • 2 větší cibule 
  • 3 čerstvé zelené chilli papričky
  • 1 lžíce zázvorovo česnekové pasty
  • 200g konzervovaných krájených rajčat 
  • 150g jogurtu 
  • ½ lžičky mletého římského kmínu 
  • ½ lžičky mletého koriandru 
  • ½ lžičky mletého pepře 
  • ½ lžičky kurkumy 
  • 1 lžička mletého kašmírského chilli 
  • 1 lžička Garam masala
  • 50g smažené cibulky
  • Svazek čerstvého koriandru 
  • Menší svazek máty
  • 1 lžička cukru 
  • 1 lžička šafránu 
  • 100ml mléka

Na přípravu koft smíchejte jehněčí maso s nadrobno nakrájenou chilli papričkou, zázvorovo česnekovou pastou a mletým kořením – kašmírským chilli, garam masalou, římským kmínem, koriandrem, solí a mandlovou moukou. Tip: pokud nemáte mandlovou mouku, můžete ji nahradit strouhankou. Vše pořádně promíchejte a z této masové směsi vytvořte kuličky o váze 40 gramů. V pánvi rozehřejte olej, kofty ze všech stran osmažte a odložte stranou do dalšího použití. 

Rýži dobře propláchněte, osolte a uvařte do poloměkka. Také odložte stranou. 

V hrnci rozehřejte olej a nechejte na něm rozvonět celé koření – skořici, zelené a černé kardamomy, římský kmín, muškátové květy a badyán, Přidejte na proužky nakrájené cibule a osmažte je dozlatova, přidejte nadrobno pokrájené čerstvé chilli papričky a zázvorovo česnekovou pastu a společně ještě malou chvilku restujte. Přidejte metličkou dohladka promíchaný jogurt a všechno mleté koření – římský kmín, koriandr, pepř, kurkumu, kašmírské chilli a garam masalu. A opět vše pečlivě promíchejte. Přidejte krájená rajčata a redukujte při nižší teplotě zhruba 20 minut až rajčata ztratí syrovou chuť a na okrajích se začne oddělovat tuk. 

Do takto připraveného základu vložte usmažené kofty, bohatě je posypte nasekaným koriandrem, mátou a smaženou cibulkou. Posypte uvařenou rýží. 

V hmoždíři rozdrťte cukr a zázvor, zalijte vlažným mlékem a promíchejte až šafrán pustí barvu.  Tímto šafránovým mlékem polijte připravené biryani. Hrnec přikryjte pokličkou a dejte do troubu předehřáté na 180C a pečte 45 minut. 

BIRYANI S KOFTAMI Z JEHNĚŠÍHO MASA