Jsme milovníci indické kuchyně a chceme se s vámi podělit o chutě, vůně a recepty a brzo i o kořenící směsi a pasty.
Na kofty:
Náplň:
Na omáčku:
Nejprve si připravte kofty, kuličky z brambor a paneeru plněné kešu ořechy a rozinkami. Brambory uvařte ve slupce doměkka, poté je oloupejte a nastrouhejte najemno. Stejně tak nastrouhejte i paneer. Obě suroviny vložte do větší mísy, přidejte kukuřičnou mouku, rozemleté kešu ořechy, garam masalu a osolte podle chuti. Směs důkladně promíchejte, až vznikne kompaktní hmota. Rozdělte ji na menší části, z každé (asi 70 g) vytvarujte kuličku. Doprostřed každé kuličky udělejte důlek, naplňte ho nasekanými kešu ořechy a rozinkami a opět uzavřete. Hotové kofty lehce obalte v kukuřičné mouce a smažte je dozlatova v rozehřátém oleji na střední teplotu Po usmažení je nechte okapat na papírové utěrce, aby se odsál přebytečný tuk.
Omáčku připravíte tak, že v hrnci rozehřejete ghee a necháte na něm rozvonět celé koření – bobkový list, skořici, hřebíček a kardamom. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a smažte ji dozlatova. Poté vmíchejte zázvorovo česnekovou pastu, krátce osmahněte a přidejte mleté koření - chilli, koriandr a garam masalu. Vše promíchejte, přidejte rajčata a kešu ořechy a vařte na mírném ohni, dokud směs nezredukuje zhruba na polovinu objemu. Jakmile rajčata ztratí syrovou chuť a začne se od nich oddělovat tuk, omáčku odstavte, nechte mírně vychladnout a rozmixujte ji dohladka.
Rozmixovanou směs vraťte zpět do hrnce. Pokud je příliš hustá, zřeďte ji trochou vody. Omáčku prohřejte, zjemněte smetanou (jen tolik, aby neztratila rajčatovou chuť), přidejte pískavici a dochuťte solí. Nakonec do omáčky vložte připravené kofty a nechte je krátce prohřát.