MALAI KOFTA

MALAI KOFTA

Na kofty: 

  • 200g brambor
  • 350g paneer 
  • 3 lžíce rozemletých kešu ořechů
  • 2 lžíce kukuřičné mouky a trocha na obalování
  • ½ lžičky Garam masala
  • Sůl dle chuti

Náplň: 

  • 2 lžíce kešu ořechů 
  • 2 lžíce rozinek 

 

  •  olej na smažení 

 Na omáčku: 

  • 2 lžíce ghee
  • 1 bobkový list
  • cca 5cm kousek skořice 
  • 3ks hřebíčku 
  • 5ks zelených kardamomů
  • 1 cibule 
  • 1 lžíce zázvorovo česnekové pasty 
  • 1 lžička mletého chilli 
  • 1 lžička mletého koriandru 
  • 1 lžička garam masala
  • 400g konzervovaných krájených rajčat 
  • 30g kešu ořechů 
  • Smetana 
  • 1 lžíce pískavice řecké seno 
  • sůl dle chuti 

 

Nejprve si připravte kofty, kuličky z brambor a paneeru plněné kešu ořechy a rozinkami. Brambory uvařte ve slupce doměkka, poté je oloupejte a nastrouhejte najemno. Stejně tak nastrouhejte i paneer. Obě suroviny vložte do větší mísy, přidejte kukuřičnou mouku, rozemleté kešu ořechy, garam masalu a osolte podle chuti. Směs důkladně promíchejte, až vznikne kompaktní hmota. Rozdělte ji na menší části, z každé (asi 70 g) vytvarujte kuličku. Doprostřed každé kuličky udělejte důlek, naplňte ho nasekanými kešu ořechy a rozinkami a opět uzavřete. Hotové kofty lehce obalte v kukuřičné mouce a smažte je dozlatova v rozehřátém oleji na střední teplotu Po usmažení je nechte okapat na papírové utěrce, aby se odsál přebytečný tuk.

Omáčku připravíte tak, že v hrnci rozehřejete ghee a necháte na něm rozvonět celé koření – bobkový list, skořici, hřebíček a kardamom. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a smažte ji dozlatova. Poté vmíchejte zázvorovo česnekovou pastu, krátce osmahněte a přidejte mleté koření - chilli, koriandr a garam masalu. Vše promíchejte, přidejte rajčata a kešu ořechy a vařte na mírném ohni, dokud směs nezredukuje zhruba na polovinu objemu. Jakmile rajčata ztratí syrovou chuť a začne se od nich oddělovat tuk, omáčku odstavte, nechte mírně vychladnout a rozmixujte ji dohladka.

Rozmixovanou směs vraťte zpět do hrnce. Pokud je příliš hustá, zřeďte ji trochou vody. Omáčku prohřejte, zjemněte smetanou (jen tolik, aby neztratila rajčatovou chuť), přidejte pískavici a dochuťte solí. Nakonec do omáčky vložte připravené kofty a nechte je krátce prohřát.

MALAI KOFTA