Jsme milovníci indické kuchyně a chceme se s vámi podělit o chutě, vůně a recepty a brzo i o kořenící směsi a pasty.
Jakmile @foodblogroku ve spolupráci s @eta.cz vyhlásil výzvu pro rok 2022 „FUTURISMUS“, budoucnost jídla, nejdřív mě chytla panika. Sakra, jaká je vlastně budoucnosti INDICKÉHO jídla? Začala jsem googlit, ale informací o tom, jak bude vypadat jídlo v budoucnosti bylo tolik a tolik protichůdných, že jsem po chvíli přestala cokoliv hledat a řekla si, že tuto výzvu o budoucnosti jídla pojmu prostě po svém! A po chvilce přemýšlení jsem měla jasno…
„FERMENTACE“
Ve světě je fermentování populární už delší dobu, ale mám pocit, že v indické kuchyni není zase až tak propagované, přestože fermentace je při vaření indických jídel nepostradatelnou součástí. Vždyť populární jídla, jako jsou placky dosa, appam, idiyappam nebo dhokla jsou všechna fermentovaná!
Takže já si pro „RECEPT BUDOUCNOSTI“ vybrala IDLI, rýžovo luštěninové bochánky, kde se suroviny nejdříve namáčejí, potom fermentují, a nakonec napařují ve speciálních formičkách. Běžně se podávají s kokosovým chutney, sambarem nebo doplněné o speciálně namíchanou kořenící směs.
No ale abych tu výzvu pojala trošku více fancy a futuristicky, trošičku jsem si s tím receptem pohrála a doplnila ho o rajčatový kaviár, kurkumový chips a pěnu z cibule a listů pískavice.
DOBROU CHUŤ!
IDLI
Rýži dobře propláchněte, namočte do dostatečného množství vody a nechejte zhruba 8 hodin odležet.
Urad dal také propláchněte, přidejte k němu pískavici a také zalijte vodou a nechejte odležet.
Slijte vodu z rýže, ale nechejte si ji stranou a rýži začnete mixovat. Jakmile získáte hladnou směs bez kousků, přilijte trochu vody, ve které se rýže namáčela a opět promixujte. Výsledkem by mělo být hladké a nadýchané těsto (konzistencí připomínající palačinkové těsto) . Stejný postup opakujte s urad dalem. Obě těsta smíchejte ve větší míse, přidejte sůl, opravdu pečlivě promíchejte, přikryjte a nechejte na teplém místě 8 hodin fermentovat. Po této době těsto zdvojnásobí svůj objem.
Napařovací formu na idli vytřete olejem a do každé formičky vlijte těsto tak, aby dosahovalo zhruba do poloviny.
Do vysokého hrnce dejte na dno vodu tak, aby dosahovala těsně k formě na idli a vodu přiveďte k varu. Vložte formu na idli, přikryjte pokličkou a napařujte 15 minut. Idli z formiček opatrně vyjměte pomocí lžíce.
IDLI PODI (kořenící směs)
Na suché pánvi opražte všechny suroviny do zlatova. Na pánev je přidávejte postupně – začněte chilli papričkami, po chvilce přidejte chana dal, poté urad dal a sezam a potom všechny ostatní suroviny.
Nechejte vychladnout a rozmixujte na jemno.
Podi idli můžete použít jako suchou kořenící směs, ale další možností je ho smíchat s troškou oleje a idli do této směsi namáčet.
KURKUMOVÉ TUILE (chips)
Všechny suroviny umístěte do dávkovací láhve a pořádně protřepejte, aby se promíchaly.
Suchou palačinkovou pánev rozehřejte na střední teplotu a pomocí dávkovací láhve tvořte požadované tvary – já zvolila oválky. Po chvilce se začnou tvořit bublinky a jakmile okraje začnou hnědnout, opatrně sejměte z pánvičky, přeneste na pečící papír a nechejte vychladnout.
RAJČATOVÝ KAVIÁR
Olej umístěte na několik hodin do ledničky tak, aby se hodně vychladil.
Passatu pečlivě rozmíchejte s vodou, solí a agarem a přiveďte k varu. Poté odstavte ze zdroje tepla a nechejte zhruba 10 minut vychladnout. Rajčatovou směs přemístěte do dávkovací láhve s úzkou špičkou a pomalu lijte do vychlazeného oleje. Aby se vytvářely drobné kuličky, směs nalívejte do oleje z výšky. Před použitím nechejte rajčatový kaviár na cedníku okapat.
CIBULOVÁ PĚNA S PÍSKAVICÍ
Cibule oloupejte, potřete olejem a dejte péct do trouby rozpálené na 200 °C a pečte až je cibule na povrchu do zlatova. Bude to trvat zhruba půl hodiny. Poté cibule rozkrojte na poloviny a dejte do hrnce, do kterého přidejte mléko, pepř, sůl a řecké seno. Přiveďte k varu, poté stáhněte teplotu na minimum a vařte, za občasného promíchávání, půl hodiny. Následně přeceďte a mléko tyčovým mixérem rozmixujte do pěny.